Urtefylt laks med sprøtt skinn, servert med agurk- og myntesalat

Når du skal skjære i skinnet presser du laksen sammen fra hver side, så den blir som en bro. Sverre Sætre har basilikum i snittene.

Foto: Ellen Margrethe Dingstad / NRK

Urtefylt laks med sprøtt skinn, servert med agurk- og myntesalat

Laks, agurksalat og rømme. Det er den tradisjonelle måten å servere laksen på. Men Sverre Sætre har urter i laksen og i agurksalaten. Og rømmen er byttet ut med crème fraîche og tilsatt lakserogn.

Slik gjør du

Skrap skinnet på fisken med en kniv slik at den blir fri for skjell. Del fisken i porsjonsstykker.

Skjær ca. 1 cm dype snitt i skinnet med ca. 1 cm mellomrom. Krydre i snittene med salt, pepper og basilikumblader.

Ha nøytral olje som f.eks. rapsolje i en stekepanne. Når oljen begynner å ryke, legger du fisken med skinnsiden ned i pannen. Stek den bare på skinnsiden. Du vil se at fisken stekes fra undersiden og oppover. Fiskefileten skal steke til den er gjennomstekt omtrent 2/3 opp. Den skal altså være litt rå øverst.

Agurk- og myntesalat
Skrell agurken og kutt den i tynne skiver, eller bruk potetskrelleren og fortsett å skrelle slik at du får tynne strimler med agurk. Bland sammen resten av ingrediensene, og vend dem sammen med agurken. La stå i ca. 15 min før servering.

Bland sammen crème fraîche og lakserogn. Smak til med salt, papper og sitronsaft.

Server gjerne med kokte nypoteter.

Tips

Se også: Sommermat fra Sommeråpent

Kilde: Sverre Sætre i Sommeråpent 2012