Hopp til innhold

Unngå matsvinn-fella med gresskaret du kjøpte til Halloween

Kjøpt gresskar til Halloween, men bare brukt det til pynt? Vegetarbloggeren Mari Hult deler oppskriftene som skal få deg til å bruke hele gresskaret.

Her har gresskar blitt brukt i alt fra cupcakes til hummus

Her har gresskar blitt brukt i alt fra cupcakes til hummus. Oppskriftene finner du lenger nede i artikkelen.

Foto: Mari Hult / Vegetarbloggen

– Jeg synes det er helt forferdelig at så mye gresskar kastes, men folk vet ikke alltid forskjell på søppel og mat, sier Mari Hult, som er dama bak Vegetarbloggen.

I forkant av Halloween kjøper vi over 1000 tonn gresskar, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt. Til sammenlikning kjøpte vi 250 tonn i 2010.

Mari Hult
Foto: Hanne Høyland / NRK

Gresskaret er en grønnsak som er krevende å dyrke fram for bonden, derfor er det desto viktigere å vise bonden respekt, og bruke hele gresskaret, mener Hult.

Gresskaret er en ganske søt grønnsak som kan minne om gulrot og søtpotet. Du kan derfor blant annet lage puré av det, som kan puttes i det meste av søt bakst.

Slik får du ut innmaten

Men hvordan angripe denne store litt uvante grønnsaken?

Hovedpoenget er å skjære ut kjøttet før du lager lykt av skallet, slik at kjøttet ikke tørker ut. Bruk en kniv og skjær ut biter, uten å komme borti skallet. Det er enkelt når du får dreisen på det, lover Mari.

Det enkleste er å dele det i to og bake det i ovnen. Da er det veldig lett å dra ut innmaten med en spiseskje etterpå, men det er ikke like skånsomt for skallet.

Hvis du vil ha det helt kan du skjære det i terninger etterpå og lage suppe, risotto, gryteretter eller bare bake det i ovnen. Da skjærer du det i terninger og skreller av skallet som en potet.

Til inspirasjon har Mari gitt oss fem gresskaroppskrifter.

Puré til base

Gresskarpureen anbefaler vi deg å begynne med, den bruker nemlig Mari i alle de andre oppskriftene under.

Dette er en nydelig puré som du kan bruke i bakst, sauser, supper og ikke minst i pumpkin spiced latte. Om du lager opp og fryser har du gresskar hele året.

Banan og gresskar erstatter egget

Saftig bakst med masse gode smaker fra banan, gresskar, sjokolade og nøtter. Banan og gresskarpuré er en fabelaktig erstatning for egg.

Gresskarlatte

Det blir fort høststemning med en god latte til kveldskosen. Dette er Maris høstfavoritt med smak av gresskar, kanel, allehånde, muskat og ingefær.

Hummus

Gresskarhummus passer til falafel, i pitabrød, til kjeks, på pizza (!) og som dipp med rå grønnsaker eller tortillachips til. Dippen er med gresskar, kikerter, tahini og hvitløk.

En ny cupcakevariant

Mari håper hennes cupcakes kan inspirere til å ikke kaste gresskarets innmat. Hun lager cupcakes med krydra bunn og mild kremostglasur.