NRK Meny
Unghane med ristede byggkjerner

Til venstre er fyllet med tørkede epler. Foran sees byggkjerner med rosiner, krydderurter og kanel og til venstre er unghanen ferdig grillet.

Foto: DR

Unghane med ristede byggkjerner

Middelalderretter møter det nordiske kjøkken. Jørgen Skouboe har laget en flott måte å steke unghanen på med roterende spidd over bålet. Sånn kan de ha gjort det i tidligere tider også. Anne Hjernøe blander krydder som kom til Norden i middelalderen inn i tilbehøret.

Slik gjør du

Løk, hvitløk, friske urter, rosiner, aprikoser og spisskummen stekes i en stekepanne med litt olivenolje. Når alt begynner å ta litt farge tilsettes kokte byggkjerner og alt sammen stekes i 2-3 minutter til.

Byggkjernene serveres til unghane eller andre gode retter.

Unghane stekt på spidd
Legg de tørkede eplene i sherry i noen timer før bruk.

Løk og hvitløk hakkes og stekes i olje sammen med friske hakkede urter, solsikkefrø og gresskarfrø. Ha i sitronskall og tørkede epler. Alt gjennomstekes og smakes til med salt og pepper.

Fyll blandingen i unghanen og lukk den i begge ender med en kjøttnål. Unghanen stekes på roterende spidd på grillen eller i en varm ovn i 50-60 minutter.

Kilde: Anne Hjernøe i TV-serien Frilandshagen/DR