Hopp til innhold

Dette må du vite før du lager din egen sushi

Maki, nigiri, tempura og sashimi. Sushi kommer i en rekke utgaver, og du har kanskje aldri turt å forsøke å lage noen av dem. Her er det du trenger for å begynne – ukas ønskeoppskrift er sushi.

«Virrevirrevapp» sushi

Lise Finckenhagens «Virrevirrevapp» sushi. Kamskjell og fiskeskiver litt her og der, toppa med sylta ingefær, ørretrogn og sjøalgesalat. Over har hun drysset sesamfrø, og ved siden av har hun soyasaus og wasabi.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Nigiri

I TV-programmet Førkveld lagde Jan Kristian Dahl og Jas Kahlon både maki, nigiri og sashimi.

Foto: Fredrik G. Hareide / NRK

På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. Sushi og sashimi, skreiv to av våre Instagram-følgere. Så her er den – ukas ønskeoppskrift er sushi.

For ordens skyld: En del av dem som har peiling, kaller det kun sushi når måltidet inneholder ris. Men når en spiser sushi i Norge i dag, er det vanlig at ruller med ris eller risklumper toppa med sjømat får følge av noen biter rå sjømat. Denne kalles sashimi.

Nigiri er de nevnte risklumpene med et lokk av for eksempel laks eller ei reke oppå, mens biter fra rullene med sjøgresspapir inni eller utenpå kalles maki.

Lise Finckenhagens sushi-skole

Det sies at det tar flere år å bli sushikokk. Men om du ikke prøver, får du i alle fall aldri begynt!

I 2013 fortalte Lise Finckenhagen NRKs radiolyttere det en nybegynner trenger å vite om sushi. Hennes oppskrift på «Virrevirrevapp» sushi, som er sashimien på bildet øverst i saken, inneholder i tillegg en rekke lure tips til andre typer sushi.

Hennes triks for å lage makiruller med risen ut, i stedet for den mørkegrønne norien, er å kle bambusmatta med plastfolie før rulling. «Inside out», som denne makien også kalles. Sesamfrøa som skal være med, drysser hun over folien, og så legger hun laget med ris.

Sushi med svenske råvarer

Sushi med røykt laks, fritert rødspette, matjessild og reker.

Foto: Fra TV-serien Hygge i hagen / SVT
Makiruller

Maki-ruller «Nobu-style». Dette er risen ut-ruller med et tynt lag laks utenpå. Laksen blir delvis stekt med gassbrenner.

Foto: Eva Rados / SVT

Den perfekte sushirisen

Mens programmet Førkveld fremdeles gikk på TV, lagde Jan Kristian Dahl og Jas Kahlon flere varianter.

Deres nigiri, altså risklumpene med ei skive sjømat oppå, besto av laks, kveite, tunfisk og rå reker. De to delte også sine oppskrifter på den perfekte sushirisen og -marinaden.

Har du riskoker, kokes risen av seg sjøl. Bruker du kjele, skal risen få et raskt oppkok på sterk varme. Så skal den putre i 20 minutter, før den får hvile i et kvarter.

Marinaden blander du inn i risen før du lager nigiri eller maki av den. Og velger du maki, pass på: Fyller du i for mye, blir det vanskelig å lukke den.

Maki-ruller med laksen utenpå

Et av de flotteste sushibildene som finnes på NRK Mat, kommer fra Niklas' mat og dermed Niklas Ekstedt. Hans maki-ruller «Nobu-style», etter den japanske restaurantkjeden, er inside out-ruller med et tynt lag laks utenpå. På toppen av det hele blir laksen delvis stekt med gassbrenner.

Tareq Taylor lager i Hygge i hagen sushi med vanlige svenske (og dermed også norske) råvarer som røykt laks, fritert rødspette, matjessild og reker. Sara Begner gjorde noe lignende tidligere denne uka.

Taylor har for øvrig bare en regel når det gjelder topping til sushi: Det finnes ingen regler.

Inge Johnsen foreslår på sin side krabbe og tunfisk i midten når han lager makiruller. Rull og stram hardt, er hans beste tips for at rullene skal bli pene.

Sashimi – rå sjømat

Et annet vakkert sushibilde kommer fra Hygge i Strømsø. I oppskriften på nordisk sashimi er soya, wasabi og sylta ingefær bytta ut med soppsoya, pepperrot og sylta agurk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nordisk sashimi

Sashimi med soppsoya, pepperrot og sylta agurk i stedet for soya, wasabi og ingefær.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö/YLE / YLE
Sashimi av laks med soya, lime og sesam

Lise Finckenhagens sashimi med ørretrogn, agurk, reddiker, koriander og sesamfrø.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK
Strandreke

Strandreker kan spises med skallet på etter en rask tur i soyasausen.

Foto: Havforskningsinstituttet

Lise Finckenhagen topper sin sashimi med ørretrogn, agurk, reddiker, koriander og sesamfrø, og det ser også lekkert ut.

Til sashimi av kamskjell brukes lime som smakssetter, mens Tom Victor Gausdal bruker laks og lager sashimi-saus med soyasaus, sukker og lime – salt, søtt og surt.

Italiensk sashimi og sashimi fra fjæra

I blant annet Italia er det vanlig å spise tilnærma rå tunfisk. Tynne fiskeskiver får olivenolje, sitronsaft, salt, pepper og gressløk over seg, og retten kan passe godt en sushikveld.

Og skulle du ha lyst til å plukke sashimien sjøl, kan du gå i fjæra. I artikkelsamlinga havforskerens sjømat finner du tips til hvordan du bør spise strandreker.