Laster innhold, vennligst vent..

Guacamole og andre sunne sauser

Ukas ønskeoppskrift er sauser uten fløte og smør. En av dem er kokkelærerens guacamole.

Kokkelærer ved Time videregående skole på Bryne, Hans Dahl Ørstavik, lærer deg å lage guacamole.

VIDEO: Se Hans Dahl Ørstaviks avokadotips – og hvordan han enkelt får mer saft ut av sitron og lime. (Foto: Mathias Oppedal)

På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. «Eg vil gjerne vita om smaksrike, men kalorifattige sausar utan fløyte og smør», skreiv en. Ukas ønskeoppskrift er derfor sauser uten mye av de feiteste ingrediensene.

Siden det er fredag, er det jo greit å begynne med tacosausen? I videoen over viser kokkelærer Hans Dahl Ørstavik hvordan du enkelt kan lage din egen guacamole.

Til å ligge i grønnsakdisken har avokado mye kalorier, men kokkelærerens guacamole er likevel i en helt annen kategori enn fløtesaus.

Mangochutney

Bodil Nordjores mangosaus. Passer til både pølser og annen kosemat.

Foto: Mona Gundersen

Tomatsauser

Når vi først er inne på taco, kan vi fortsette med helgematen. Kokken Lars Barmen har delt en rekke oppskrifter med NRK Mat-leserne. Et av temaene han har gått dypt inn i, er pizza. Og på den skal det være tomatsaus – og en hjemmelagd sådan.

Svenske Tina Nordström har lagd sin versjon av ketsjup, og det samme har danske Camilla Plum. Begge har latt seg friste av gule tomater, men du kan gjerne gjøre det samme med de røde, som er enklere å få tak i.

I serien Mat som holder har for øvrig Camilla Plum lagt både tomater og chili på glass, for så å hermetisere det i glasset. Begge oppskriftene kan bli til hver sin saus hvis du rister på glassene før du spiser dem.

Rispapirruller

Vietnamesiske vårruller serveres ofte med soya- eller fiskesausbaserte dipper.

Foto: Fra TV-serien Spis Vietnam / DR

Sauser til asiatisk mat

Det asiatiske kjøkken er fullt av smakfulle sauser og dipper som ikke har smør eller fløte på ingredienslista. Frukt, grønnsaker, urter og krydder, en dæsj ramsalt soya- eller fiskesaus og bitter limesaft er stikkord.

Ofte er de ikke særlig tyktflytende, slik mange nordmenn tradisjonelt foretrekker sine sauser, men som de smaker!

Saus til kjøtt- og fiskeretter

Skal du ha søndagsmiddag, er det kanskje ikke asiatisk mat som står på menyen. Derfor deler vi også tre sauser som passer til mer tradisjonell, nordisk mat.

Kveite i persillesaus

Kveite, og den flotte, grønne spinat- og persillesausen fra Lars Barmen.

Foto: NRK
Kylling, asparges, søtpoteter og gresskar med indiskinspirert saus

Tina Nordströms mandel og kokosmelksaus sammen med kylling, asparges, søtpotet og gresskar.

Foto: TV4
Raita

Den indiske yoghurtsausen raita. Mengder av krydder i pulverform, ingefær, chili og paprika samt urter gjør denne til ei smaksbombe.

Foto: Fra TV-serien Camilla Plum med krydder og krutt / DR

Andreas Myhrvold viser deg hvordan du lager en pepperrotsaus som passer godt til kokt oksekjøtt. Den har litt melk, men null fløte. Stig Juelsens oppskrift på urtesausen salsa verde har olivenolje og er kanskje ikke så kalorifattig, men massevis av urter og smak per skje.

Lars Barmens oppskrift på spinat- og persillesaus er derimot nærmest uten kalorier – og så grønn at det ikke blir grønnere. den passer godt til fisk.

Sauser med frukt og bær

Vi var inne på ketsjup. Bodil Nordjore har lagd en fruktsaus, eller egentlig en dipp, som kan passe godt på pølser. Og til veldig mye annet. I hennes mangosaus er det også både chili og hvitløk, så den kan også gå fint sammen med guacamolen lenger over.

For noen er kalkun et must om en måneds tid. Da kan det være greit å skrive ut oppskriften på tranebærsaus fra de danske brødrene Price i Munter mat. Den har kun bær, sukker og vann på ingredienslista. (Sukkermengden gjør at denne for øvrig ikke er så fryktelig sunn).

Sauser med kokosmelk

Kokosmelk er heller ikke så kalorifattig, i alle fall ikke hvis du ikke velger den lette typen, men mange vil likevel argumentere for at fettet fra kokos er sunnere enn fettet i fløte. Vi tar ikke stilling, men legger ved en krydret julesaus, samt Tina Nordströms indiskinspirerte mandelsaus med kokosmelk.

Sauser med yoghurt

I India er yoghurt – også det langt lettere enn fløte – en ofte brukt ingrediens i saus og dipp. Du kommer ikke utenom den klassiske raitaen hvis du skal sette indisk på bordet, men den kan også passe godt til veldig mye annet.

I Saras kjøkken lagde svenske Sara Begner rosa, gul og grønn saus da hun serverte grillspyd. Alle er frukt- eller grønnsakbasert, og to av dem er med yoghurt.