Laster innhold, vennligst vent..

Denne pastaen er uten mel, og ikke kokt

Noen sverger til mat som ikke har vært innom verken kokeplate eller steikeovn. Ukas ønskeoppskrift er raw food.

Raw squashpasta med tomatsaus og pesto

Det kan ligne på spagetti med tomatsaus, men her trengs verken mel eller koking. Oppskriften kommer fra den finske TV-serien Hygge i Strömsö.

Foto: YLE

På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. Raw food er et av ønskene. Derfor er ukas ønskeoppskrift mat som ikke er varmebehandla i det hele tatt.

Ekspertene er uenige om hvor viktig det er for kroppen, men en ting er sikkert: Med en god blender (eller gruelig mye finhakking) kan du lage smakfull mat også uten steikeovn eller kokeplate.

Mer om raw food på NRK.no:

I mars var Rosanna og Maria Lundström, som driver kafé, på besøk i det finske livsstilsprogrammet Hygge i Strömsö på NRK1. De viste fram en middagsrett og en dessert. Ingen av delene er verken kokt eller stekt.

Øverst i saken ser du pastaretten de to står bak. Spagettien er uten korn, og i stedet tynne remser av squash. Pestoen deres er uten parmesan, for ost er ikke raw. Utfordringa løser de to med gjærflak.

Fikensalat med pærer og mynte

Fikensalat med pærer og mynte
Foto: Fra TV-serien Tinas julekjøkken / TV4

Også den svenske TV-kokken Tina Nordström har lagd raw food i sine matprogrammer på TV. I et tidligere NRK-sendt program lærer hun råkostens hemmeligheter av Erica Palmcrantz-Aziz. I salaten er det kun finhakkede, ukokte ingredienser. Salaten anbefales for øvrig som tilbehør til ost, vel å merke for deg som ikke har planer om å gå helt over på raw food.

Frukt- og grønnsakjuice med hvetegress

Frukt- og grønnsakjuice med hvetegress
Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE

I Strömsö har også den faste kokken Paul Svensson eksperimentert med rå råvarer. I juicen hans er det hvetegress, en ingrediens som er godt kjent for ren mat-tilhengere. Både gress, agurk, selleri og epler has i en saftsentrifuge eller juicemaskin, og på noen få strakser har du en hjemmelagd, krampesunn drikk.

Raw sitronkake med nøttebunn

Raw sitronkake med nøttebunn
Foto: YLE

Det er ut som ei ostekake, men det er nøtter, kokosolje og squash som danner basisen for fyllet. Rosanna og Maria Lundström bruker også dadler, nøtter og kakao i kakebunnen. Blend, bland og dandér. Etter fem timer i fryseren er kaka ferdig.

Gluten- og laktosefri riskrem – Ris à la Malta

Ris à la Malta, uten gluten og laktose
Foto: Fra TV-serien Tinas julekjøkken / TV4

Riskrem består vanligvis av kokt risgrøt, men hva gjør du hvis den ikke kan kokes? Bokhvete bløtlagt i vann gjør samme nytten. Kremen lages av finmalte cashewnøtter, vann, honning og vanilje.

Vil du lese mer om raw food?