NRK Meny
Normal

Det beste følget til ostekvelden

Mangochutney, chilimarmelade, appelsinsyltetøy eller plommekompott. Skal du ha noe til osten, er mulighetene mange. Ukas ønskeoppskrift er marmelader til ost.

To marmelader til ost

To marmelader til ost fra TV-programmet Hygge i Strömso. Den til venstre er lagd av pærer, sellerirot og sitronskall og-saft, mens den til høyre er lagd av ovnsbakte epler og ingefær.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YlE

På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. Et av ønskene var marmelader som passer til ost.

Jarlsberg, gruyère, brie, camembert, roquefort eller sveitser. Alle smaker de godt aleine, men enda bedre sammen med hjemmelagd marmelade.

Pære og sellerirot eller epler med ingefær

På bildet øverst i saken er de to marmeladene Paul Svensson lagde i TV-serien Hygge i Strömsö. I den ene er det en blanding av pære og sellerirot, mens den andre er lagd av ovnsbakte epler. Etterpå er eplene kjørt i en kjøkkenmaskin.

Mangochutney med tørkede tranebær

Mangochutney
Foto: Fra TV-serien Mat med Anne / DR

I det indiske kjøkken brukes mangochutneyen som middagstilbehør, men den har absolutt flere bruksområder. Oppskriften kommer fra TV-programmet Mat med Anne, hvor danske Anne Hjernøe lager mat fra alle verdens hjørner.

Chilimarmelade

Chilimarmelade
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

På mindre enn en halvtime har du lagd din egen chilimarmelade av paprika, chili, sukker, eddik og stivelse. Nydelig til både gul og blå ost.

Ananas- og mango eller plomme og pære

Ananas- og mangochutney
Foto: Tone Riber-Mohn / NRK

Før jul lagde Lise Finckenhagen to chutneyer – en av ananas og mango (til høyre), og en av plomme og pære. Begge er godt krydra.

Syltede appelsiner og nøtter i honning

Syltede appelsiner og nøtter i honning
Foto: Fra TV-serien Spanske fristelser / DR

I Spania kommer osten ofte på tapasfatet – og ofte følger det søtt tilbehør med. Fra TV-serien Spanske fristelser kommer oppskrift på både appelsinmarmelade og honningglaserte nøtter

Eplechutney med kanel, kardemomme og anis

Eplechutney
Foto: Fra TV-serien Mat med Anne / DR

Epler og fiken smakssettes med kanelstenger, kardemommekapsler og stjerneanis i denne oppskriften, som også kommer fra danske Anne Hjernøe.

Plommekompott med aprikos

Ost, nøtteknekkebrød og plommekompott
Foto: NRK

Norske, modne oster og knekkebrød passer ypperlig med denne marmeladen, som er lagd av kokken Tom Victor Gausdal.

Marmelade av både tørka og frisk fiken

Fikenmarmelade med blåskimmelost
Foto: Fra TV-serien Munter mat / DR

Fiken har masse smak, og i Munter mat serverte brødrene Adam og James Price to typer fikenmarmelade til blåskimmelost.

Tomat- og plommechutney

Tomat- og plommechutney
Foto: Siri Bjelland Berven / NRK

Tomat er kanskje ikke den første ingrediensen du tenker på til marmelade, men det går: Sammen med plommer blir den akkurat så søt og tung den bør være for å kunne gå hånd i hånd med en rekke oster.

Tomatmarmelade av grønne tomater

Tomatmarmelade med grøne tomatar
Foto: Fredrik G. Hareide / NRK

I TV-programmet Førkveld lagde Gunda Djupvik søtt av noe bittert. Hvitt og brunt sukker gjør de grønne tomatene gode på glass.

Mangoldchutney og brødchips

Mangoldchutney med brødchips til ost
Foto: SVT

Mangold, eller bladbete, er den litt rare kålen du kanskje ikke helt veit hvordan du skal bruke. Men behandla på den rette måten blir den ypperlig sammen med ost som for eksempel gruyère. I oppskriften kan du også se hvordan du lager små, sprø brødkjeks av gamle bagetter.