NRK Meny
Normal

Suppe er den perfekte høstmaten

Den kan lages på oksekjøtt, svineknoke, reinsdyr, fårikålkjøtt eller salt lammekjøtt – kjøttsuppe er ukas ønskeoppskrift på NRK Mat.

Suppe med knokekjøtt

Kjøttsuppe – her fra Lise Finckenhagen. Hun koker den på lettsalta og røykt svineknoke, har i byggryn og topper gjerne med rømme før servering.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Kjøttsuppe

Kjøttsuppe kan lages på alle typer kjøtt. I denne er det brukt fårikålkjøtt. Felles for alle oppskriftene er at krafta kokes lenge – i opptil tre timer, hvis du bruker salt kjøtt.

Foto: NRK

På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. «God gammeldags kjøttsuppe :-)))» var et av ønskene. Så her er den – ukas ønskeoppskrift er kjøttsuppe.

Kjøttsuppe kan sjølsagt lages hele året, så om du vil protestere på at det ligger under høstmat-paraplyen, må du gjerne det. NRK Mat-redaksjonen synes likevel den kler årstida godt. Den er god å varme hendene på etter en tur i regn og vind, og det er om høsten (og vinteren) grønnsakene har blitt tunge og tette, og passer i suppe.

Mye – eller lite – krydder

Andreas Myhrvold og Gastronomisk Institutt har gjennom korte videoklipp vist NRK Mat-leserne hvordan de lager en rekke retter som krever litt mer enn å skru på en steikeovn og sette noe inn i den.

Fantastisk enkel og god middag, kaller han sin kjøttsuppe, som han lager med salt lammekjøtt. og grønnsaker i små terninger.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Andreas Myhrvold lager kjøttsuppe med grønnsaker

VIDEO: Kjøttsuppe passer når du har dårlig tid, mener Andreas Myhrvold. Hvis du allerede har kokt kjøttkrafta dagen før, er suppa lagd på null komma niks.

Kjøttsuppe med brød

Kjøttsuppe med tomater, hvitløk og chili.

Foto: Hanne Hoftun / NRK
Russisk borscht

Den russiske kjøttsuppa – borscht. Rødbeter gir den flott farge. Toppinga er revet rødbete, finhakka purre og crème fraîche.

Foto: DR
Kjøttsuppe med lefsekling

Kjartan Skjelde serverer lefsekling, potetlefse, til kjøttsuppe.

Foto: Jesper Kirkeby Brevik / NRK
Kraftsuppe med reinsdyrkjøtt

Hanne Frosta har kokt suppe på reinsdyrskank, og lager ei viltkjøttsuppe med vilttilbehør som rosenkål og tyttebær.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Kjøttsuppe har blitt lagd i Norge i uminnelige tider. Mange foretrekker den mild og tradisjonell, men det går an å piffe den opp litt, også. Den neste oppskriften har både oksekjøtt og krydret pølse, og er smakssatt med blant annet chilipulver og hvitløk.

Også kokken Mona Halvorsen har i tomat og skrur opp kryddertemperaturen når hun lager kjøttsuppe. Fra kokeboka «Godsaker med guts» har hun delt sin suppeoppskrift.

Russisk kjøttsuppe

Hvordan navnet skal uttales er NRK Mat-redaksjonen litt i tvil om, men flytter vi oss østover i Europa, heter kjøttsuppe i alle fall borscht.

Da brødrene Adam og James Price vendte kameralinsa mot Russland i programmet «From Russia with love» i Munter mat, lagde de russisk borscht. Rødbeter i krafta gir den en nydelig farge, og den toppes i tillegg med revne rødbeter, finhakka purre og crème fraîche før servering.

Lefse, reinsdyr og byggryn

Kjartan Skjelde er en av flere kokker som foreslår å helle kjøttsuppa over på termos og ta den med på tur. Han bruker salt oksekjøtt i sin, har i blant annet hodekål og jordskokk – og serverer lefsekling, potetlefser, ved siden av.

Hanne Frosta bruker reinsdyrskanker og koker kraft på dem i tre timer. I suppa har hun både gulrot, sellerirot, rosenkål, løk, tyttebær og timian.

Lise Finckenhagen bruker lettsalta og røykt svineknoke når hun koker sin suppe. Oppi har hun byggryn, bløtlagt over natta, og sellerirot, kålrot, poteter, gulrøtter, purre og frisk timian.

Også i oppskriften på gammeldags kjøttsuppe fra NRK Trøndelag er det byggryn. Og suppa er kokt på fårikålkjøtt.

Og om du jakter en prisvinnende oppskrift, har vi det også. I 2012 blei Sissel og Arild Overn fra Åmot i Modum kåra til Norges beste kjøttsuppekokere. Deres oppskrift er med elgkjøtt, og oppi er det boller av kavring, melk, egg og masse smør.