NRK Meny
Normal

Oppskriftene på hjemmelagd julepålegg

Sylte, lammerull, ribberull, sild, rakfisk og gravlaks – alt skal på brødskiva i løpet av jula. Ukas ønskeoppskrift er julepålegg.

Leverpostei «rett fra levra»

Lise Finckenhagens leverpostei servert med sprøstekt bacon, sopp og sylteagurk. I jula er det tid til å lage pålegget fra bunnen av.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. Én ville ha sylte, en annen ønska seg juletapas. Derfor har vi samla de beste oppskriftene på både sylte og annet julepålegg.

Godt til frokosten 1. juledag, men fullt lov å spise i adventstida også.

For noen blir det ikke jul uten sjømattradisjoner som sild, rakfisk eller gravlaks. For andre er det bare kjøtt som gjelder: Sylte, lammerull, ribberull, vilt og roastbiff. Matredaksjonen har funnet fram oppskrifter på det meste tenkelig – og utenkelig – julepålegget.

Sylte – lag på lag av svinekjøtt og krydder

Pressylte
Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Sylte er noe mange kun spiser til jul. Som oftest lages den på en eller annen bit av grisen, og kjøtt og fett kokes, tilsettes gelatin og krydder og presses sammen. Oppskriftene på sylte kommer fra viltkokkene i NRK Trøndelag og danske Camilla Plum.

Gravlaks med appelsin, anis og brunt sukker

«Tilslørt» gravlaks med appelsin, anis og brunt sukker
Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Gravlaks er laks som tilsettes salt, sukker og krydder og marineres – rå – i kjøleskapet i et par dager. Oppskriften kommer fra Lise Finckenhagen.

Lammerull à la Bodil Nordjore

Lammerull
Foto: Fra TV-serien Munter mat / DR

Lammerullen på bildet er lagd av de danske brødrene Price i Munter mat, men vi kan like godt bare gå til rotnorske mattradisjoner og Bodil Nordjore for å finne en god oppskrift.

Leverpostei fra bunnen

Video Andreas Myhrvold lager dansk leverpostei

Leverpostei er lever som kvernes og blandes med smakstilsetninger som løk og ulike krydder. Leverpostei steikes i vannbad. Leverposteien øverst i saken kommer fra Lise Finckenhagen, mens den i videoen over er komponert av Gastronomisk Institutt.

Sild i søt og sterk sennepssaus

Sennepssild
Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Det finnes på julas bord i utallige utgaver. Noen glass er bare med sild, løk og krydder i eddiklake, mens andre har enda flere smaker.

Landets mest kjente sildesalat

Thorvald og Jens Stoltenberg lager sildesalat i «Kvelden før kvelden» i 2012.

Siden vi var inne på sild: Du husker vel at Jens Stoltenberg mista sin oppskrift på sildesalat etter at han flytta fra statsministerboligen høsten 2013? Heldigvis fant han den igjen.

Roastbiff – slik gjør du det

Roastbiff
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

I jula tar mange fram fileten fra høstjakta, eller bruker noen kroner på ekstra flott kjøtt. Roastbiff gjør seg godt til julefrokosten. Fileten brunes utenpå, før steikeprosessen fortsetter i steikeovnen – men ikke for lenge.

Pålegg av oksetunge

Kokt tunge
Foto: Stig Juelsen

Tynne skiver av kokt tunge av vilt eller okse er nydelig. Kokken Stig Juelsen bruker masse krydder i kokevannet, og får smakfullt pålegg.