På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. «Julekaker og julegodt!» var et av ønskene. Og siden det i dag er mindre enn tre uker til julaften, mener vi i matredaksjonen at det absolutt er på tide at ukas ønskeoppskrift blir julekaker.
- SE OGSÅ: Oppskrifter på konfekt
- EMNE: Alle våre oppskrifter på julekaker
For noen år siden kåra NRK Sogn og Fjordane de sju slaga der i fylket. Vi tror imidlertid at lista over sju slag blir ulik, alt etter hvem, vi spør, så derfor utvider vi repertoaret litt. Men vi må begynne med kakene som er udødeliggjort i minst én sang de aller fleste nordmenn kan hele eller deler av.
Pepperkaker
Du kan velge mellom oppskriften fra bloggeren Fru Timian, i folkeregisteret kjent som Marit Røttingsnes Westlie, pepperkaker fra Gastronomisk Institutt, Rachel Allens pepperkakehus eller Lise Finckenhagen – eller rettere sagt bestemors – oppskrift. Og vi har ett alternativ for allergikere.
- OPPSKRIFT: Fru Timians pepperkaker
- OPPSKRIFT: Pepperkaker (med video)
- OPPSKRIFT: Pepperkakehus
- OPPSKRIFT: Finckenhagens pepperkaker
- OPPSKRIFT: Glutenfrie pepperkaker
Fra pepperkakeslekta
I pepperkakefamilien finner vi også tre andre kaker som ofte bakes til jul. Peppernøtter og sirupssnipper har krydder som også brukes i pepperkaker, mens deigen til kakemenn ikke ligner i det hele tatt. Det er imidlertid slik at kakemenn ofte trykkes ut med pepperkakeformer, så derfor havner de to i samme avsnitt.
- OPPSKRIFT: Kakemenn
- OPPSKRIFT: Peppernøtter
- OPPSKRIFT: Sirupssnipper
Kokosmakroner
Hvis du vil droppe julekaker med smør, kan du gå for kokosmakroner. Sjøl om matredaksjonen stemmer for å droppe kaloritelling i jula, er det verdt å nevnte at Fru Timians oppskrift har noe mer sukker enn Lise Finckenhagen sin. Fordelen med Finckenhagens oppskrift er dessuten at eggehvitemengden er oppgitt i gram.
- OPPSKRIFT: Finckenhagens kokosmakroner
- OPPSKRIFT: Fru Timians kokosmakroner
- LES OGSÅ: Hvor stort er et egg?
Kaker med (mye) smør i deigen
For mange er julekaker smør. Og sukker. I mengder. De aller fleste småkakene som ligger på fat landet over har ganske mye smør i deigen. Flere av dem såpass mye at det an lønne seg å la deigen stå kaldt ei stund, gjerne over natta, før du triller ut kakene.
De fleste av disse småkakeoppskriftene er delt av fra Fru Timian, men vi drister oss også til å foreslå kaker fra våre nærmeste naboland. Den danske konditoren Mette Blomsterberg blir snart å se på TV igjen når Det søte juleliv sendes i reprise seinere i desember. Der lager hun blant annet vaniljekranser.
Fra serien Hygge i Strömsö har Paul Svensson legger vi ved småkakene Drømmer, eller Drömmar, som våre naboer kaller dem.
- OPPSKRIFT: Berlinerkranser
- OPPSKRIFT: Sandkaker
- OPPSKRIFT: Serinakaker
- OPPSKRIFT: Bordstabel
- OPPSKRIFT: Vaniljekranser
- OPPSKRIFT: Drømmer
Kaker som steikes i smult
De som har nerver til det, koker opp fett og baker kaker på den måten. For mange er det i alle fall et par slike kaker som må til før det skal bli jul.
Husk å ha et grytelokk lett tilgjengelig. En eventuell brann i smultgryta må ikke slukkes med vann.
- OPPSKRIFT: Fattigmann
- OPPSKRIFT: Smultringer
Kaker som steikes i jern
For mange er krumkaker sjølve dronninga av kaker. De tynne kjeksene er myke når de kommer ut av jernet, og kan rulles eller formes til små fordypninger.
Artikkelen fortsetter under videoen.
Kakene fyller du med moltekrem, luftig mousse eller syltetøy, eller litt av hvert, eller du spiser dem som de er.
Men pass opp – de er skjøre. I videoen over viser Gastronomisk Institutt hvordan de blir helt perfekte.