Laster innhold, vennligst vent..

Alle julekakeoppskriftene du trenger

Oppi gryta smelter smøret. Det er tid for pepperkaker, goro og fattigmann. Ukas ønskeoppskrift er julekaker.

Julekaker

Noen baker sju slag, mens andre greier seg med ett. Nå er det uansett tid for å bake julekaker.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. «Julekaker og julegodt!» var et av ønskene. Og siden det i dag er mindre enn tre uker til julaften, mener vi i matredaksjonen at det absolutt er på tide at ukas ønskeoppskrift blir julekaker.

For noen år siden kåra NRK Sogn og Fjordane de sju slaga der i fylket. Vi tror imidlertid at lista over sju slag blir ulik, alt etter hvem, vi spør, så derfor utvider vi repertoaret litt. Men vi må begynne med kakene som er udødeliggjort i minst én sang de aller fleste nordmenn kan hele eller deler av.

Pepperkaker

Julekake nummer én er for mange pepperkakene.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Pepperkaker

Du kan velge mellom oppskriften fra bloggeren Fru Timian, i folkeregisteret kjent som Marit Røttingsnes Westlie, pepperkaker fra Gastronomisk Institutt, Rachel Allens pepperkakehus eller Lise Finckenhagen – eller rettere sagt bestemors – oppskrift. Og vi har ett alternativ for allergikere.

Fra pepperkakeslekta

I pepperkakefamilien finner vi også tre andre kaker som ofte bakes til jul. Peppernøtter og sirupssnipper har krydder som også brukes i pepperkaker, mens deigen til kakemenn ikke ligner i det hele tatt. Det er imidlertid slik at kakemenn ofte trykkes ut med pepperkakeformer, så derfor havner de to i samme avsnitt.

Julekaker

Sirupssnipper får fine, rifla kanter hvis du skjærer dem ut med ei rulle.

Foto: Randi Wilsgård / NRK

Kokosmakroner

Hvis du vil droppe julekaker med smør, kan du gå for kokosmakroner. Sjøl om matredaksjonen stemmer for å droppe kaloritelling i jula, er det verdt å nevnte at Fru Timians oppskrift har noe mer sukker enn Lise Finckenhagen sin. Fordelen med Finckenhagens oppskrift er dessuten at eggehvitemengden er oppgitt i gram.

Kaker med (mye) smør i deigen

For mange er julekaker smør. Og sukker. I mengder. De aller fleste småkakene som ligger på fat landet over har ganske mye smør i deigen. Flere av dem såpass mye at det an lønne seg å la deigen stå kaldt ei stund, gjerne over natta, før du triller ut kakene.

De fleste av disse småkakeoppskriftene er delt av fra Fru Timian, men vi drister oss også til å foreslå kaker fra våre nærmeste naboland. Den danske konditoren Mette Blomsterberg blir snart å se på TV igjen når Det søte juleliv sendes i reprise seinere i desember. Der lager hun blant annet vaniljekranser.

Fra serien Hygge i Strömsö har Paul Svensson legger vi ved småkakene Drømmer, eller Drömmar, som våre naboer kaller dem.

Berlinerkranser

Få småkaker er så vakre som berlinerkransene.

Foto: Øystein Westlie

Kaker som steikes i smult

De som har nerver til det, koker opp fett og baker kaker på den måten. For mange er det i alle fall et par slike kaker som må til før det skal bli jul.

Husk å ha et grytelokk lett tilgjengelig. En eventuell brann i smultgryta må ikke slukkes med vann.

Kaker som steikes i jern

For mange er krumkaker sjølve dronninga av kaker. De tynne kjeksene er myke når de kommer ut av jernet, og kan rulles eller formes til små fordypninger.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Pernille Aga lager krumkaker

VIDEO: Se hvordan du får krumkakene tynne og lekre, og hvordan du enkelt lager fine ruller av dem.

Goro

Goro.

Foto: Mari Svenningsen/melk.no

Kakene fyller du med moltekrem, luftig mousse eller syltetøy, eller litt av hvert, eller du spiser dem som de er.

Men pass opp – de er skjøre. I videoen over viser Gastronomisk Institutt hvordan de blir helt perfekte.