Laster innhold, vennligst vent..
Turmat med tørkede grønnsaker

Tørket linsesuppe med tørkede grønnsaker og pasta.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Turmat med tørkede grønnsaker

– På fottur er det ofte maten som veier mest i sekken, og pulvermat fra pose er ingen kulinarisk opplevelse, sier Alexandra De Paoli i TV-serien Hygge i Strömsö. Med grønnsaker du har tørket selv og min gode linsegryte får man til god mat, selv ute på tur.

Slik gjør du

Det er mulig å tørke alle sorter matvarer, til og med ost, fisk og sauser. Det enkleste er å starte med rotfrukter, løk og sopp. Når man først er kommet i gang med tørkingen er det bare fantasien som setter grenser.

Tørkede grønnsaker

Du trenger en tørkemaskin eller en stekeovn.

Skrell gulrøtter og pastinakk og skjær staver som er 1/2 cm tykke. Skjær paprika i centimetertykke staver. Blansjer gulrøttene, pastinakken og paprika, det vil si å koke dem i noen minutter. Hell av vannet.

Skjær purren i tynne strimler og sjampinjongene i skiver.

Legg ut alle grønnsakene på brettene i tørkemaskinen eller på stekeplaten i ovnen. Tørk i maskin eller i ovnen på 40 grader med døren på gløtt. Det tar omtrent en natt å bli tørt. Skift gjerne plass på brettene i tørkemaskinen, så alt blir jevnt tørket. Når grønnsakene er helt avkjølte pakker du dem i poser eller bokser hver for seg

Linsegryte

Kok alle ingrediensene til linsegryten i samme gryte, cirka 40 minutter. Tørk linsegryten på stekebrett i stekeovnen på 40 grader over natten.

Når du skal bruke grønnsakene på tur legger du dem i bløt i 10 minutter i kaldt vann. Så koker du dem etterpå i cirka 5 minutter.

Kok opp linsegryten med vann. Ha i pasta, hvis du ønsker det. Bland inn de tørkede grønnsakene etter ønske.

Tips

Smakstilsetninger i sekken

Litt krydder forgyller den mest kjedelige posemat. Alexandra De Paoli pleier å ha med seg salt, chiliflak, basilikum, urtesalt, buljongterninger, tørkede traktkantareller, soltørkede tomater, en hvitløk og en liten flaske olivenolje.

Kilde: Alexandra De Paoli i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE