NRK Meny
Video Ingrid Espelid Hovig baker kringle

Trondheimsrosa bakes med fersk gjær, men i videoen får du også tips om hvordan du baker med tørrgjær.

Trondheimsrose

– Fersk gjærbakst er det beste som fins, sier Ingrid Espelid Hovig. Hun viser deg hvordan hun lager kringle med kanel, mandler og rosiner.

Slik gjør du

Smuldre margarinen i melet. Ha i sukker og riv sitronskall. Rør gjæren ut i lunken melk og bland alt hurtig sammen til en jevn deig. La deigen heve til den blir dobbelt så stor.

Legg den på bakebordet og trill den til en lang pølse. Klapp den flat og kjevle den ca. 20 cm bred.

Halvsmelt margarinen til fyllet. Bland i sukker og kanel og smør blandingen utover. Dryss på rosiner og hakkede mandler. Rull sammen til en fast pølse – og del pølsen på langs.

Snu de to delen mot hverandre slik at snittflatene vender ut. Form deigen til en krans på smurt plate. La kransen heve godt opp og pensle den med sammenpiskede egg. Strø på litt perlesukker og hakkede mandler dersom en da ikke vil stryke på melisglasur når trondheimsrosa er stekt.

Stek «rosa» i ca. 25 minutter ved 200 °C.

Kilde: Ingrid Espelid Hovig i Fjernsynskjøkkenet 1997