Trøndertartar

Server trøndertartaren i hjertesalat, og riv over et godt dryss med ost.

Foto: Vegard Blakstad / NRK

Trøndertartar

Kjøtt blandes med løk, kapers, dijonsennep og tabasko og serveres i blader av hjertesalat. Det hele toppes med estragonmajones, hjemmelaget potetchips og rikelig med revet ost.

Slik gjør du

Estragonmajones

Bruk en stavmikser og kjør egg, sennep, eddik, salt, cayennepepper og sitronsaft godt sammen i et desilitermål eller en annen litt høy beholder.

Spe forsiktig med oljen, litt og litt, mens du kjører stavmikseren opp og ned. Blir majonesen for tykk, tilsett noen dråper kaldt vann underveis.

Når majonesen er tykk og blank, kjører du inn estragon og kjørvel.

Smak om du trenger litt mer salt.

Potetchips

Skrubb potetene, og høvl skiver så tynt som mulig med en mandolin eller potetskreller. Skyll potetene godt av i kaldt vann, og tørk godt på kjøkkenpapir.

Varm olje i en tykkbunnet kjele til cirka 170 grader og friter potetene gylne og sprø i små porsjoner av gangen.

La potetchipsen renne av seg på kjøkkenpapir og gi et dryss med salt når de fortsatt er varme sånn at saltet fester seg.

Tartar

Dersom du serverer retten som en snack, beregner du 50 g kjøtt pr. person. Er det en forrett eller en delerett på et koldtbord, beregner du 100 g pr. person.

Temperer gjerne kjøttet i en time på benken. Krydre godt med salt og pepper på begge sider av kjøttet. Varm en stekepanne med nøytral olje, pannen skal være skikkelig varm.

Brun kjøttet på begge sider.

La kjøttet hvile litt før du stykker det i små terninger med en skarp kniv. Bland sammen med sjalottløk, kapers, dijonsennep, tabasko og smak til om du trenger litt mer salt og pepper.

Skrell og del sjalottløken i ringer

Del hjertesalaten i sine naturlige blader og vask dem godt.

Fyll salatkoppene med tartarkjøttet og topp med sjalottløkringer, estragonmajones, mandelpotetchips og masse revet ost.

Tips

Hvis du ikke får tak i fersk estragon, kjøp tørket og la estragonen marinere i hvitvinseddiken i 10 minutter før du tilsetter blandingen sammen med egget.

Kilde: Reneé Fagerhøi i TV-sendingen «Gratulerer med dagen!»