Tredagersbrød, et stort rundt brød på stekerist.

Her er det mye brød. Oppskriften gir et brød på tre kilo.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Tredagersbrød

Det tar tid å lage dette brødet, men det er vel verdt arbeidet. Deigen får utvikle gode smaker gjennom kaldheving i flere omganger, og brødet får en fin sprø skorpe. Du får ikke en bedre brødskive enn dette.

Slik gjør du

Startdeig

På dag 1 lager du startdeigen.

Bland gjær med vann og mel. La det stå i en stor bolle med lokk over natten i romtemperatur. Deigen surner til en «falsk» surdeig og blir litt «boblete».

Brøddeig

På dag 2 fortsetter du med å lage deigen.

Rør ut saltet i vannet. Bland inn startdeigen og melet med hendene. La deigen hvile i 30 minutter.

Ha godt med mel på hendene og brett deigen over fra kantene, Dette gjør du to ganger med 30 minutters mellomrom. La den deretter hvile i enda 30 minutter.

Hell den ut på en melet kjøkkenbenk og brett den en tredje gang. Fra kantene og inn.

Smør en stor kasserolle godt med rapsolje og ha deigen oppi. Ha mel på hendene, ta tak under deigen, og løft brødet litt opp og ut fra kanten på kasserollen. Dekk med plastfilm eller et lokk og la deigen kaldheve i kjøleskapet over natten.

På dag 3 skal brødet stekes.

Hell deigen over i formen/gryten du skal bruke i ovnen. Lag noen snitt i overflaten og strø litt fint mel over.

Bak på 250 grader, med isbiter på bunnen av stekeovnen, i 15 minutter. Slipp ut dampen og senk temperaturen til 200 grader. Bak til brødet er 98 grader i midten. Mål med et steketermometer. I Strömsö tok det 2 timer og 40 minutter.

Tips

Du kan erstatte emmermel med speltmel.

Kilde: Paul Svensson i TV-programmet «Hygge i Strömsö»/YLE