Grønnsaker og dipp

Fargerike grønnsaker servert med dipp.

Foto: Vegard Blakstad / NRK

Tre lags dipp og vårens grønnsaker

Ta en titt i grønnsakdisken og velg dine favoritter blant vårens grønnsaker. Her får du tre oppskrifter på gode dipper som du legger lag på lag.

Slik gjør du

Ertehummus

Legg ertene i bløt natten over. Hell av vannet og skyll ertene godt i rennende vann.

Skrell gulrøttene og kutt dem i tykke skiver. Rens hvitløkfeddene og ha dem i en kjele sammen med de bløtlagte ertene. Dekk erteblandingen godt med vann og la den koke under lokk til ertene er møre, cirka 1- 1 ½ time.

Hell av kokevannet (men spar på dette, da det er mye smak her, og det er perfekt å spe ut ertehummusen med hvis den blir litt tykk).

Ha den kokte erteblandingen over i en blender og tilsett tahinien, kjør sammen til en glatt mos. Virker hummusen litt tykk tilsetter du bare litt av kokevannet. Når konsistensen er glatt og silkemyk, tilsetter du sitronsaften og krydderiene.

Smak om du ev. trenger litt mer salt.

Bakt paprikadipp

Kjør sammen alle ingrediensene bortsett fra olivenoljen til en glatt masse.

Spe så med olivenoljen, litt og litt, til du har en blank og glatt saus.

Ramsløkdipp

Kjør egg, sennep, eddik, salt, cayennepepper og sitronsaft godt sammen i et desilitermål eller en annen litt høy beholder. Spe forsiktig med oljen, litt og litt, mens du kjører stavmikseren opp og ned.

Blir majonesen for tykk, tilsett noen dråper kaldt vann underveis.

Når majonesen er tykk og blank, kjører du inn ramsløk. Smak om du trenger litt mer salt.

Vask og skrell grønnsakene godt. La dem ligge i en bolle med iskaldt vann og gjerne litt knust is i 20 minutter før servering. Tørk godt av på papir og dander rundt dippskålen.

Tips

Tips til grønnsaker som passer godt til dipp:

Endive, asparges, sukkererter, gulrot, blomkål, radicio rosso, reddiker, selleristang, neper, miniagurker, tomater.

Kilde: Reneé Fagerhøi i TV-sendingen «Gratulerer med dagen!»