NRK Meny
Grillet makrell
Foto: Randi Wilsgård / NRK

Tre fine fiskeretter

Ingen fisk smaker bedre enn den du har fisket og tilberedt selv. Her er noen forslag til hvordan.

Slik gjør du

Fisk på spidd
Rens fisken godt, men la hodet sitte på kroppen. Snitt fisken litt i siden og gni den inn med salt. Stikk kvisten på spiddet inn bak ved halen, langs den åpne buken og ut gjennom munnen. Sidene spiles ut med tynne ferske småpinner. Du kan også binde fisken fast med ståltråd. Stikk kvisten ned i bakken slik at den blir stående på skrå over glørne. Kjøttet er gjennomstekt når det løsner fra beinet. Du kan også filetere fisken og tre fileten på spiddet.

Fisk i folie
Både torsk og makrell kan stekes i folie, men makrellen trenger litt lengre tid på å steke enn torsken. Rens fisken og lag filet som legges i smurt dobbel aluminiumsfolie. Dryss salt og pepper på. Du kan også vende bitene i en blanding av hvetemel, salt og pepper for å få en god skorpe. Pakk folien rundt fisken slik at åpningen vender oppover. Da renner ikke saften ut av folien. Lukk folien godt igjen og legg pakken under glørne. Fisken er ferdig etter ca. 10-20 minutter.

Grillet fisk
Lag en rist av friske bjørkegreiner. Du kan også lage en stekeplate av en stor flat stein/spade som legges i glørne for å bli skikkelig varm. Rens fisken og smør den inn med margarin, salt og pepper. Stek fisken over glørne på risten eller rull den i mel, salt og pepper før du legger den på steinen. Bruk godt med smør i «stein-panna ». På panna kan du også steke egg i brødskorpe.


Kilde: Den Norske Turistforening