Beta Cocktail, alkoholfri signaturdrink fra Himkok

Beta-cocktail, alkoholfridrink laget på gulrotsaft, sitronjuice, ingefær og svart te med pepperrot.

Foto: HIMKOK/privat

Tre alkoholfrie drinker til fest

Alkoholfritt er både sunt og smart. Barsjef Odd Strandbakken hos Himkok er kåret til en av verdens beste bartendere. Her deler han tre av sine oppskrifter på alkoholfrie festdrikker.

Slik gjør du

Beta-cocktail

Skrell gulrøtter, press og sil saften to ganger til du får ønsket mengde gulrotsaft.

Press sitroner til du får riktig mengde sitronjuice.

Sirupen lager du ved å koke opp 1 kilo sukker i 8 desiliter vann og kjøle ned.

Skrell ingefær, press og sil to ganger til du får ønsket mengde ingefærsaft.

Lag veldig sterk svart te som skal trekkes (infuseres) med en tredels skrellet og grovhakket pepperrot. Du kan enten bruke sous vide, eller la teen trekke trekke i tre timer sammen ned pepperroten. Sil det hele to ganger.

Pisk sammen riktig mengde av alle ingrediensene og hell over isbiter i et fint glass.

Alternativ champagne-cocktail

Lag jordbær- og rosmarinpuré ved å røre jordbær, rosmarin og sukker sammen til en glatt konsistens. Finsil det hele for å få ut eventuelle klumper.

Hell 3 centiliter med jordbær- og rosmarinpuré i et champagneglass og fyll opp med Sparkling Tea Blå (alkoholfritt fra Vinmonopolet). Du kan også prøve deg fram med annen alkoholfri champagne.

Punsj for familien

Lag bringebærpuré slik: Trekk en liter kokende vann til 40 gram Earl Gray te i syv minutter før bladene taes ut og teen avkjøles. Bland teen med bringebær, basilikum, agurkbiter og sukker.

Mos alt sammen med stavmikser eller hurtigmikser til en glatt konsistens. Finsil alt for å få ut steiner og biter.

Bland like mye bringebærpuré og grapefruktsoda i en stor bolle.

Hell punsjen i isfylte glass. Pynt gjerne med litt nykvernet, svart pepper på toppen og et basilikumblad.

Tips

Det finnes også mange andre ingredienser du kan eksperimentere med for å få gode, alkoholfrie drikkevarer til mat og fest:

  • Tonic, som kommer i ulike varianter. Kan blandes med juice eller brus etter egen smak.
  • Ingefær, enten ren juice presset fra ingefær, eller ferdigkjøpt ginger ale eller ingefærøl. Kan blandes med juice for eksempel av gulrot og appelsin.
  • Te, gjerne sterke varianter av trukket rooibosh, svart eller grønn te, eller fermentert te. Teen kan erstatte smaken av brennevin. I en drink kan den avkjølte teen blandes med farris, tonic eller ingefærøl før servering.

    Juice:
  • Ren, god, norsk eplejuice kan erstatte hvitvin.
  • Presset druejuice kan erstatte rødvin.
  • Vann med kullsyre kan blandes i flere typer juice (drue, blåbær, eple, tranebær m.m.) i forholdet 1/4 juice og 3/4 vann med kullsyre og nytes til mat og fest.

Eksperimenter selv med blandingsforhold og smaker til du finner din festvariant. Husk at det er gammeldags å spørre noen hvorfor de ikke drikker alkohol på fest.

Kilde: Odd Strandbakken