Lussekatter

De originale lussekattene, slik vi er vant til at de skal smake!

Foto: TINE

Tradisjonelle lussekatter

Ingen Lucia-feiring uten Lussekatter. Lussekatter baker man først og fremst til Luciadagen 13. desember, men disse er så gode at du helst vil spise de gjennom hele adventstiden. Denne oppskriften gir ca. 30 deilige lussekatter.

Slik gjør du

Smelt smøret og tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.

Rør i sukker, salt, kardemomme, safran og mel til deigen er passe fast. I stedet for safran, kan du bruke en halv teskje gurkemeie. Det gir samme farge, men lite smak.

La deigen heve under plast på et lunt sted til dobbel størrelse.

Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Form ulike lussekatter. Legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate og la dem heve under plast på et lunt sted i cirka 15 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og pynt med rosiner.

Stek lussekattene i 5-8 minutter ved 255 grader.

La dem avkjøles litt, men server dem gjerne mens de er lunkne!

Tips

For å få den riktige smaken og den gule fargen brukes safran i deigen. En billigere variant som også gir deg den fine, gule fargen er gurkemeie. Men smaken på gurkemeie er ikke veldig god, så et godt tips er at du tilsetter litt kardemomme i tillegg.

Kilde: Tine.no