Bondesuppe med grønnkål

Suppe med ferske grønnsaker. Nykål, grønnkål og gulrøtter.

Foto: Camilla Næss / NRK

Toskansk bondesuppe

De rene, gode smakene kommer fram i denne deilige grønnsaksuppa med grønnkål, bønner og urter. Den er aller best når den varmes opp dagen etter.

Slik gjør du

I denne suppa brukes cannelinibønner. De må bløtlegges over natten, og bør småkokes møre på forhånd. Ellers går det selvsagt fint å bruke hermetiske bønner.

Varm olivenoljen i en stor gryte. Knus og hakk hvitløkfeddene, og fres den i oljen sammen med løk, hakkede gulrøtter og sellerirot. Det skal ikke få farge, bare bli mykt.

Ha i nykål og grønnkål. Hell over vann eller grønnsakskraft. La gjerne en raus urtebukett av fersk timian, bladpersille og rosmarin få koke sammen med grønnsakene. Ha også i godt med salt og nykvernet pepper.

Tilpass mengdene av kål, bønner og grønnsakskraft etter smak og hvordan du liker tykkelsen på suppa. Det går fint an å bruke forskjellige type bønner, og kun gå for kåltypen du liker best.

Ha i bønnene til slutt, og la alt småkoke til det er mørt. Purren has i helt mot slutten.

Serveres med godt brød og noen dråper olivenolje og nyrevet pecorino-ost over suppa.

Tips

Skjær brød i tynne skiver, gni dem inn med hvitløk, og rist dem i ovnen. Legg brød og suppe lagvis i en ildfast form, og varm det hele i stekeovnen.

Kilde: Dag Tjersland i TV-serien Hagen min på NRK1