Torskehoder med kroppinger og sennepssaus

Torskehoder som er fylt med byggryn, og boller av byggryn ved siden av. Tradisjonsmat fra Læsø i Danmark.

Foto: Fra TV-serien Munter mat (Spise med Price) - egnsretter / DR

Torskehoder med byggrynsboller (kroppinger) og sennepssaus

I serien om dansk tradisjonsmat reiser brødrene Price til Nord-Jylland, og får prøve torskehoder fra Læsø. De serverer med boller av byggryn (kroppinger) og sennepssaus.


Følg NRK mat på Pinterest

Slik gjør du

Kroppinger (boller av byggryn)

Bollene er ikke en selvstendig rett i Danmark, men et tilbehør til hvitkålsuppe, grønnkålsuppe eller gule erter når de lages uten fisk. Kroppinger brukes også sammen med fisk, som i denne oppskriften.

Ha byggryn i en bolle sammen med smør, løk, litt salt og pepper. Hell kokende melk over bladingen, og la den trekke i minst to timer. Hakk deretter torskeleveren, og bland den i deigen sammen med de andre ingrediensene. Smak til med salt og pepper.

Fyll torskehodene med deigen, og form resten til små boller som kokes sammen med torskehodene.

Torsk

Skjær av hoder og finner. Kast finnene, vask hodene og fjern øyne og gjeller. Bruk en helt ny gryteskrubb, ha på litt salt og skrubb fiskene utenpå.

Kok opp alle de andre ingrediensene, og la kraften trekke i ti til 15 minutter før du begynner å koke fisken.

Del kraften i to kjeler: én til torskehoder og kroppinger, og en til resten av torsken. Torsken legges i kokende kraft, og skal deretter trekke – rett under kokepunktet – i 15 til 20 minutter.

Torskehoder og kroppinger legges i kokende kraft i den andre kjelen. Hvis du får det til, bør hodene ligge med munnen opp. Også dette skal trekke like under kokepunktet inntil kroppingene flyter opp til overflaten. Når det skjer, skal det koke i enda fem minutter.

Sennepssaus

Smelt smør, ha i mel og tilsett litt og litt melk mens du rører.

Bland inn sennep, purre og revet eple. La sausen koke i mellom fem og ti minutter, og smak til med salt og pepper.

Tips

Retten serveres med kokte poteter, rødbeter og sennep.

Kilde: Brødrene Price i tv-serien Munter mat (Spise med Price) / DR