NRK Meny

Tørkede grønnsaker

Maten er ofte det som veier mest når man går i fjellet. Pulvermat på pose er ingen kulinarisk opplevelse. Men med grønnsaker som du har tørket selv og Alexandras gode linsegryte kan man få til god mat, selv på en fjelltopp. Det enkleste er å begynne med rotfrukter, løk og sopp. God tur!

Slik gjør du

Tørkede grønnsaker
Du trenger en mattørker eller en stekeovn.

Skrell gulrøtter og pastinakk og skjær dem i 1/2 cm tykke staver.

Skjær paprika i 1 cm tykke staver.

Blansjer gulrøtter, pastinakk og paprika, dvs kok dem i noen minutter. Hell av vannet.

Skjær purren i tynne strimler og sjampinjongene i skiver.

Legg alle grønnsakene ut på ristene i mattørkeren eller på en plate i ovnen. Tørke i mattørker eller i ovnen på 40 °C med luken på klem. Det pleier å ta en natt før alt er tørt. Bytt gjerne plass på ristene i mattørkeren, så alt blir jevnt tørket.

Når du skal bruke grønnsakene på tur legger du dem i bløt i 10 minutter i kaldt vann og koker dem i fem minutter.

Tips

Krydder
Litt krydder forgyller den kjedeligste posemat. Jeg pleier å ha med meg disse:
salt
chilipepper i flak
basilikum
urtesalt
buljongterninger
tørkede traktkantareller
soltørkede tomater
en hvitløk
en liten flaske olivenolje

Se også: Oppskriftene fra Strömsö

Kilde: Alexandra De Paoli i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE