Porsjonsglass med sorbeer. Til venstre en rød sorbé med bringebær, til høyre en gul sorbé med tindved

Gode råvarer er nøkkelen til god sorbé. Her brukes det frosne bringebær og tindved.

Foto: Linda Somppi / YLE

To sorbeer med bær

Robin Nyman deler oppskriftene på to sorbeer med bær som er enkle å lage hjemme. De kan godt brukes som en mellomrett, ikke bare dessert.

Slik gjør du

Barskogsorbé med bringebær

Smaken av skog og bringebær er en perfekt kombinasjon til en oppfriskende sorbé.

Mål opp vann, sukker og glukosesirup og varm opp til en sukkerlake. Avkjøl.

Ha einebær og granskudd eller rosmarin i morteren og knus dem. Smaksett med litt sitronsaft eller limoncello. Kjør bringebærene og sukkerlaken med halvparten av einebærblandingen i en blender.

Frys sorbeen i en ismaskin.

Dryss på resten av einebærblandingen og drypp over litt olivenolje.

Syrlig tindvedsorbé

Mål opp vann, sukker og glukosesirup og varm opp til en sukkerlake. Avkjøl.

Kjør sukkerlaken med bærene og litt sitronsaft i en blender. Frys sorbeen i en ismaskin.

Tips

Nøkkelen til en vellykket sorbé er mengden sukker. For mye sukker gjør at isen ikke fryser, mens for lite sukker lager iskrystaller i sorbeen. Det beste resultatet får du om mengden sukker er ca. 25–30 prosent av totalvekten av isen.

Hvorfor skal is alltid spises til slutt? Begge disse sorbeene passer bra som en mellomrett etter en tung middag og før en fin dessert. Vitaminbomber som frisker opp i munnen.

Bruk helst innenlandske bær. Hvis du bruker utenlandske bær så husk å koke dem før de brukes og så fryses.

Hvis du ikke har ismaskin kan du vispe to eggehviter og vende forsiktig inn i bær- og sukkerblandingen. Frys i kald skål og rør rundt etter en halvtime for å få litt mer luft i isen.

Glukosesirup brukes i isen på grunn av sine fortykkende egenskaper. Den forbedrer også fryseegenskapene til isen.

Kilde: Robin Nyman i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE