Pizzadeig

Det blir ikke ordentlig pizza uten en skikkelig pizzabunn. Begynn med deigen!

Foto: Fra TV-serien «Sommermat i Falkenberg» / SVT

To pizzadeiger, en kjapp og en langsom

Klart det er kult med egen pizzaovn, men det går like bra med grill med lokk. Det handler om å få opp temperaturen og beholde den så pizzaen blir godt stekt i bunnen og myk på innsiden av kanten.

Slik gjør du

Sandras kjappe pizzadeig

Her får man pizzafeeling uten å vente. Oppskriften gir fire pizzabunner. Tid: 2 timer

Varm vann og melk fingervarmt, og løs opp gjæren i væsken.

Hell melet i en miksmaster, hold igjen 1 desiliter av melet. Hell i gjærvæsken og kjør maskinen langsomt i cirka 5 minutter.

Hell på salt og olivenolje, og kjør langsomt i 5 minutter til.

Kjenn på deigen. Er den så pass klissete at den fester seg ordentlig på fingrene, så hell på litt mer mel. Ha i litt om gangen.

Kjør videre i maskinen i 15 minutter til. Deigen skal være fast og smidig, men klebe litt mot hendene når den er klar.

Når deigen er klar legger du den i en stor bolle med litt mel i bunnen og dekker den til med kjøkkenhåndkle. Sett den gjerne på et sted som er litt varmere enn romtemperatur, hvis du kan. La deigen heve i minst 30 minutter. Men det gjør ikke noe om den må stå lengre. Deigen skal heve til minst dobbel størrelse. Når du trykker på den med en finger skal den føles elastisk.

Når det skal lages pizza heller du deigen ut på en melet benk og deler den i mindre biter og former boller.

Arbeid ut deigen til cirka 28 centimeter i diameter. Vær forsiktig med kantene.

Sandras langsomme pizzadeig

En deig verd å vente på! La tiden og håndverket hjelpe deigen å utvikle sine mest magiske smaker. Vær nøye med råvarene. Resultatet blir så mye bedre da.

Oppskriften gir 11 pizzadeiger på 260 gram. Deigen skal hvile i kjøleskap i minst tre dager.

Vei opp alle ingrediensene.

Rør gjæren ut i vannet.

Hell melet og gjærvannet i miksmasteren og kjør deigen på lav fart i noen minutter, til deigen ser smidig ut og har gått sammen.

Hell i saltet og la deigen kjøres til saltet er blandet inn. Så heller du på olivenoljen og kjører på lav fart i cirka 2 minutter.

Kjør opp hastigheten til høyeste hastighet og kjør deigen i 15 minutter. La deigen hvile i 10-15 minutter.

Bruk gjerne en plastbolle godkjent for mat og flytt over deigen dit. Løft deigen og form den til en stor oval ball. Sett på lokket og sett deigen i romtemperatur i en time.

Sett deigen i kjøleskapet. Om kvelden skal du brette. Da løfter du den på midten og gjør en bevegelse med armene sånn at endene på deigen legger seg under. Form deigen igjen til en smidig og fast stor ball. Dette gjør du morgen og kveld i minst 3 dager. Opp til 8-10 dager går bra, jo lengre desto bedre.

Samme dag som du skal bake pizzaen deler du deigen i 11 like store deler. De skal være cirka 260 gram.

Form jevne boller og legg dem hver for seg, gjerne i en plastboks med lokk. La dem få romtemperatur før de skal bakes ut.

Tips

Hvorfor er målene i gram?
Når man baker er gram det eneste målet som er konstant. For eksempel kan noe så enkelt som salt, fuktig havsalt mot tørt flaksalt, så kan 10 gram være dobbelt så mye i volum. Da blir oppskriften helt feil, så hold deg til gram.

Kilde: Sandra Mastio i TV-serien Sommermat i Falkenberg»/SVT