NRK Meny
Tindvedterte med melkesjokoladekrem

Tindvedterte med en kule melkesjokoladekrem, bringebærsaus, hakket pistasj, tørkede bringebær og knust marengs.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Tindvedterte med melkesjokoladekrem

Tindved er bær som smaker som en blanding av pasjonsfrukt og nyper. Lise Finckenhagen bruker tindvedsaft i fyllet til tindvedterten. Den syrlige smaken dempes med et melkesjokoladeegg med litt salt. Melkesjokoladekremen bør lages dagen i forveien.

Slik gjør du

Tindvedtertene bakes i 4-6 porsjonsterteformer, 10 centimeter i diameter.

Mørdeig

Bland smør, melis, mel og vanilje i en bolle. Smuldre smøret raskt inn i melet ved å gni smørklumpene mellom fingertuppene. Det er ikke nødvendig å finfordele smøret helt, noen små smørklumper her og der er bare fint.

Tilsett egg og arbeid deigen raskt sammen. Jobb minst mulig med deigen. Pakk deigen godt inn i plastfilm og la den få hvile i kjøleskapet i minst en time.

Kjevle ut og kle terteformene med mørdeigen. Klem deigen forsiktig inntil kantene. La tertebunnene få hvile i en halv time i kjøleskapet før steking. Dekk bunnen med et stykke bakepapir, og fyll på med tørkede erter eller lignende. Stek bunnen ved 190 grader i 20 minutter. Løft ut ertene og stek videre i 5 minutter til tertebunnene er gylne og stekt. Avkjøl i romtemperatur.

Tindvedfyll

Visp eggeplommene og sukkeret godt sammen. Visp til det meste av sukkeret har løst seg opp. Tilsett tindvedsaft, smør og fløte. Rør godt til alt er skikkelig blandet. Visp eggehvitene til myk marengs, og vend marengsen inn i tindvedblandingen. Hell alt over i en tykkbunnet kasserolle, og varm fyllet over middels varme til det tykner. Rør hele tiden. Bruk gjerne en visp, slik at kremen blir helt glatt og jevn. Pass på at det ikke fester seg i bunnen av kasserollen. Fordel fyllet i de avkjølte tertebunnene, og la de stå i kjøleskapet til fyllet har «satt» seg, cirka fire timer.

Melkesjokoladekrem

Hakk sjokoladen og ha den over i en bolle. Kok opp to desiliter av fløten, og hell den varme fløte over sjokolade. Rør godt med en visp til all sjokoladen har smeltet. Visp inn resten av fløten og en klype flaksalt. Dekk til og oppbevar blandingen i kjøleskapet i minst seks timer før bruk, helst natten over.

Pisk sjokoladeblandingen til tykk krem. Anrett terten med en god kule melkesjokoladekrem, bringebærsaus og et dryss av hakket pistasj, tørkede bringebær og knust marengs.

Tips

Tindvedbær fås kjøpt i butikker med godt utvalg, som regel i frysedisken. Råsaft av tindved kan også kjøpes i helsekostbutikker.

Råsaft av tindved lages av frosne bær som tines og så kjøres med stavmikser og gnis gjennom en sil.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet Jacobsen/NRK P1+