NRK Meny
Tindved og tindvedcurd

Jan Hedhs kokebok «Sylt och marmelad» er konserverernes bibel. Anki Lindeman har den i sitt store kokebokbibliotek sammen med hundrevis av andre bøker.

Foto: YLE

Tindvedcurd fra Jan Hedhs kokebok

Ikke bruk kobbergryter når du skal lage curd, da blir den grønn. Å bruke eggeplommer og klaret smør gjør at vanninnholdet i den ferdige curden blir lavere, noe som gir mye bedre holdbarhet enn ved bruk av hele egg og smør.

Slik gjør du

Pisk eggeplommer og sukker luftig i ca. 5 minutter.

Vask sitronene og riv skallet av sitronen med den fine siden av rivjernet. Press saften av sitronene og mål opp saften.

Smelt smøret og la melkestoffet synke. Hell smøret over i en kjele uten at melkestoffet følger med. Tilsett sitronsaft, tindvedpuré og revet sitronskall og kok opp. Hell alt over de piskede eggeplommene og bland godt.

Hell alt tilbake i kjelen og la det småkoke under omrøring til en tykk krem.

Passere gjennom en finmasket sil.

Hell straks opp i steriliserte glass og skru på lokket med en gang. Snu glassene opp ned.


Kilde: Jan Hedh, Anki Lindeman og TV-serien Mat i Norden/YLE