Laster innhold, vennligst vent..
Tilslørte bondepiker som bursdagskake

Alt på kaken kan spises. Logoen er laget av sjokolade. Det er lilla marengs, sjokoladekuler og sølvfargede lakriskuler som pynter på toppen.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Tilslørte bondepiker som bursdagskake

Radiokanalen P1+ er blitt fem år, og det feires med bursdagskake med epler, mandler og krem. I oppskriften fra Tonje Holtungen er kremen en bavaroise, bayersk krem med gelatin, fløte, vaniljesaus, gresk yoghurt og kanel.

Slik gjør du

Bunnene stekes i rund form på 20 centimeter i diameter. Kaken monteres i en rund form på 26 centimeter i diameter.

Mandelbunn

Finhakk mandler. Pisk eggehvitene stive og tilsett litt og litt sukker. Pisk til blank og stiv marengs. Vend forsiktig inn de finhakkede mandlene.

Hell mandelbunnmassen over i en springform på 20 centimeter. Stek på 175 grader i cirka 10 minutter.

Avkjøl mandelbunnen.

Eplekompott

Bløtlegg gelatinen. Kok opp epler og eplejuice, og småkok i 2 minutter. Rør sammen maisenna og vann, og rør forsiktig inn. Kok videre i 30 sekunder, rør så forsiktig inn gelatin. Hell eplekompotten over mandelbunnen.

Sett mandelbunnen med eplekompott i fryseren.

Masarinbunn

Kjør mandelmasse, smør og sukker glatt med grind eller k-spade på en kjøkkenmaskin. Når massen er klumpefri, spe i ett og ett egg og til slutt mel.

Hell over i smurt kakeform på 20 centimeter, stek på 170 grader i 30 minutter eller til den er gyllen og fast i midten.

Karamellfudge

Legg gelatinen i bløt. Smelt sukkeret til karamell og spe forsiktig inn fløte. Hell dette over sjokoladen, og rør glatt. Tilsett gelatin og smør, rør dette også glatt.

Hell over masarinbunnen, og strø lett over med litt havsalt.

Fry masarinbunnen med karamellfudge.

Vanilje- og kanel bavaroise

Legg gelatin i bløt. Pisk kremen nesten stiv. Klem ut vannet av gelatinen og smelt i litt av vaniljesausen. Bland vaniljesaus, gelatinblanding, kanel og yoghurt sammen, og vend forsiktig inn kremen. Smak til om det er nok kanel.

Montering

Legg masarinbunnen med fudge i en tett springform på 26 centimeter i diameter. Hell over halvparten av bavaroisemassen. Legg på mandelbunnen med eplefyll og trykk godt ned.

Fyll opp med resten av bavaroisemassen og stryk glatt. Frys i minimum 5 timer, gjerne mer om mulig. Kaken bør vært helt gjennomfrossen ved glasering.

Glasering

Legg gelatin i bløt. Varm opp melk og glukose, smelt gelatinen i denne, og hell over sjokoladen. Vent litt, rør så glatt, og kjør med stavmikser for å fjerne alle luftbobler.

Tilsett ønskelig farge.

Vent til glacen er cirka 32 grader og glaser den frosne kaken. Sett kaken på en rist eller noe mindre under slik at glasuren får rent av. Fjern ev. glasur som henger under kaken med en varm kniv eller lignende.

Kaken pyntes etter ønske og serveres rett fra kjøleskapet. Det er best med denne typen moussekaker, for da er konsistensen best. Blir den helt romtemperert blir den nok ganske myk og karamellen inni vil gjøre den vanskelig å skjære opp. Den tar en stund å tine om den tiner i kjøleskap, man bør beregne minimum 12 timer, helst litt lenger. La den tine i 4 timer om den skal tine på benken. Så kan man sjekke med en tynn pinne om den er tint, test gjerne under der det ligger litt pynt.

Tips

Tilslørte bondepiker som bursdagskake

Nederst masarinbunn med karamellfudge, så et lag bavaroise. Over der ligger mandelbunn med eplemos. På toppen og sidene er det enda mer av bavaroisekremen. Til slutt er det lagt et lag glace med hvit sjokolade på topp og side.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK
  • Bavaroise er en kremaktig dessert med gelatin, melk eller fløte og eggeplommer. Den kan smaksettes med for eksempel vanilje, kakao, kaffe eller frukt.
  • Bavaroise kalles også bayersk krem.

(Kilde: Store norske leksikon)

Kilde: Tonje Holtungen i radioprogrammet «Holm» på NRK P1+