Det nærmer seg den store dager for mange norske tenåringer: konfirmasjonen. Merkedagen er kjent for vonde sko og pengetelling, men også hektisk aktivitet på kjøkkenet – fortrinnsvis for foreldrene.
Flere får andre til å lage maten – men med litt planlegging, og noen timers innsats (se faktaboks), kan du kommer langt rimeligere unna det hele. Koldtbordet er en klassiker når familier samles til fest, men dersom konfirmanten ikke lar seg friste av roastbiff, aspic og eggerøre, kan fingermat – ofte kalt tapas – gjøre susen.
Matredaksjonen har samla ti oppskrifter som alle passer godt på et festbord. Og husk: Lager du flere ting, er det ikke nødvendig å regne en hel porsjon per person. (Med mindre du vil spise rester i dagevis).
- SAMLESIDE: Flere oppskrifter på tapas og fingermat
1. Lise Finckenhagens klissete kyllingklubber
Øverst i saken ser du hvor flotte kyllingklubber – altså den ytterste delen av et kyllinglår – kan se ut med riktig behandling. Og det er enkelt. Kyllingklubbene marineres i pose, før de steikes i langpanne.
2. Albondigas – spanske kjøttboller
- OPPSKRIFT: Albondigas – spanske kjøttboller
3. Verdens enkleste tapas
4. Pølser i sovepose
5. Pan con tomate
6. Salte dillpoteter
7. Aioli – hvitløkmajones
RASK MAJONES: I videoen viser kokkelærer Hans Dahl Ørstavik hvordan du med stavmikser kan lage majones på bare noen få sekunder.
- OPPSKRIFT: Aioli – hvitløkmajones
- Flere oppskrifter fra Lise Finckenhagen
- Flere oppskrifter fra kokkelærer Hans Dahl Ørstavik