Hopp til innhold

Konfirmasjonsmaten du kan lage sjøl

Mange bruker tusenvis av kroner på mat til konfirmasjon. Her er oppskriftene på enkel tapas du kan lage hjemme.

Klissete kyllingklubber

I marinaden til kyllingklubbene bruker Lise Finckenhagen soyasaus, barbecuesaus, honning, hvitløk og ingefær. Når klubbene er ferdig stekt, strør hun over sesamfrø.

Foto: Hanne Hoftun / NRK

Det nærmer seg den store dager for mange norske tenåringer: konfirmasjonen. Merkedagen er kjent for vonde sko og pengetelling, men også hektisk aktivitet på kjøkkenet – fortrinnsvis for foreldrene.

Flere får andre til å lage maten – men med litt planlegging, og noen timers innsats (se faktaboks), kan du kommer langt rimeligere unna det hele. Koldtbordet er en klassiker når familier samles til fest, men dersom konfirmanten ikke lar seg friste av roastbiff, aspic og eggerøre, kan fingermat – ofte kalt tapas – gjøre susen.

Matredaksjonen har samla ti oppskrifter som alle passer godt på et festbord. Og husk: Lager du flere ting, er det ikke nødvendig å regne en hel porsjon per person. (Med mindre du vil spise rester i dagevis).

1. Lise Finckenhagens klissete kyllingklubber

Øverst i saken ser du hvor flotte kyllingklubber – altså den ytterste delen av et kyllinglår – kan se ut med riktig behandling. Og det er enkelt. Kyllingklubbene marineres i pose, før de steikes i langpanne.

2. Albondigas – spanske kjøttboller

Albóndigas
Foto: NRK

3. Verdens enkleste tapas

Enkel tapas
Foto: Joakim Skavern / NRK

4. Pølser i sovepose

Pølser i sovepose
Foto: TV4

5. Pan con tomate

Pan con tomate
Foto: Fra TV-serien Spanske fristelser / DR

6. Salte dillpoteter

Salte dillpoteter
Foto: Vegard Stana / NRK

7. Aioli – hvitløkmajones

Kokkelærer ved Time videregående skole på Bryne, Hans Dahl Ørstavik, lærer deg å lage hjemmelagd majones eller aioli på noen få sekunder.

RASK MAJONES: I videoen viser kokkelærer Hans Dahl Ørstavik hvordan du med stavmikser kan lage majones på bare noen få sekunder.

8. Pepperkaker med blåskimmelost

Pepperkake med Stilton
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

9. Røykelakskrem

Laksekrem
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

10. Fiskebolleplukk

Fiskebolleplukk
Foto: Camilla Tjønn Thingvoll / NRK