Hopp til innhold

Ti retter du kanskje aldri har prøvd på grillen

Blir det alltid pølser, sommerkoteletter og en maiskolbe hvis du er kreativ? Her er ti annerledes grilloppskrifter.

Grillede krabbeklør

Krabbeklør tar gjerne en tur på grillen. Kjartan Skjelde bruker smør, chili, koriander, hvitløk, eddik og sukker og sitron for å sette smak på dem.

Foto: Siri Bjelland Berven / NRK

Skalldyr, brød, grønnsaker eller frukt, ost eller pizza – det aller meste kan grilles. Øverst i saken er et eksempel på førstnevnte. Kokken som står bak, Kjartan Skjelde, synes egentlig det er om vinteren at krabbe smaker best – men siden grilling for de fleste eren sommeraktivitet, spiser han det da.

Salat av grillet paprika, tomater og basilikum

Grillet paprikasalat
Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Paprikaen grilles hardt, gjerne til den blir litt svart, før du tar av skinnet.

Grillet vannmelon med fetaost

Grillet vannmelon med fetaost
Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Forrett, delerett, hovedrett eller dessert – du bestemmer.

Brød på grillen

Ficelle
Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE

Ficelle – tynne bagetter – kan lages på både gassgrill og kulegrill.

Salat av grillet nektarin, mozzarella og skinke

Salat av grillet nektarin, mozzarella og skinke
Foto: Are Rodahl Hvalbye / NRK

Du behøver ikke grille ALLE ingrediensene i en rett. I denne salaten er det bare frukten som får seg en tur over glør eller bluss.

Hvit pizza på grillen

Pizza bianca, hvit pizza stekt på grill
Foto: Trude Janet Maarud / NRK

Har du ennå ikke forsøkt å grille pizza, bør du begynne nå. Det er enklest med pizzastein, men det går an med bare aluminiumsfolie også.

Norske jordbær med «grillkjeks» og yoghurtskum

Norske jordbær, kjeks fra grillen og yoghurtskum
Foto: NRK

Kjeksen kan steikes i steikeovnen også – men hvorfor bry med det, hvis grillen allerede er varm?

Grillet og stuet purre med geitost og urter

Grillet og stuet purre med geitost og urter
Foto: Fra TV-serien Mat i Norden / YLE

Purre som grilles endrer både smak og karakter – det hvite kan nesten smake søtlig.

Grillede grønnsaker med mojo

Grillede grønnsaker med mojo
Foto: Fra TV-serien Spanske fristelser / DR

Mojo er en dipp av mandler, paprika og hvitløk, og smaker nydelig til det aller meste – også grønnsaker.

Grillpoteter i ildfast form

Grillede poteter
Foto: Martine Skaugerum / NRK

Å bake poteter i aluminiumsfolie er velkjent, men i form kan du ha litt bedre kontroll på temperaturen.

Lese mer om grillmat? Ti oppskrifter på grilldessert | Slik fikser du grillmaten uten kjøtt | Ti fine fiskeretter til grillen