Hva som er muffins og hva som er cupcakes, kan være vanskelig å avgjøre. Definisjonene står ikke i leksikon, men internett oppsummert forteller følgende:
- En gjennomsnittsmuffins er sunnere enn en gjennomsnittlig cupcake. Muffins kan være bakt uten søte ingredienser og ha grønnsaker, kjøtt og ost i stedet.
- Det som ligger på toppen av en muffin heter ofte glasur, mens det samme på en cupcake kalles icing eller frosting.
- Mens muffins kan være relativt enkelt oppbygd målt i antall ingredienser, og uten pynt, er cupcakes små kaker. Det er heller ingen grenser for hvor forseggjorte de kan være.
Noen av de følgende oppskriftene kalles cupcakes, men kan kanskje være muffins – og motsatt – men felles for alle er at de er små lekkerbiskener som krever litt mer arbeid enn ei rosinbolle.
– med bringebær, hvit sjokolade og sitronkrem
Aller først en til oppskrift som kanskje er et sted midt mellom muffins og cupcakes. I kakedeigen er det bringebær og hvit sjokolade; på toppen er det ostekrem med en frisk smak av sitron.
– med sjokoladefrosting
Sjokolade på sjokolade. Mørk sjokolade i kakedeigen, og mørk sjokolade i frostingen. En må-ha for sjokoholikeren.
– med hvit sjokoladefrosting
Oppskriften har tre ulike frostinger: én ostekrem med sitronsmak, én krem med hvit sjokolade og én med mørk sjokolade.
– med peanøttsmør og appelsinskall
Egentlig ikke en muffin eller cupcake, for den lages ikke i muffinsformer. Men cupcakesfolket pleier å falla pladask for slike mini-konfektkaker. Masse av sjokolade, peanøttsmør og kondensert melk, sjokoladetrekk utenpå og sølv og gull til pynt. OBS: Dette er tunge saker. Ikke lag dem for store!
– med blåskimmelostkrem eller rømmekrem
Det er sukker i deigen, men også kanel, ingefær og nellik. Disse har dermed mer smak å by på enn bare søtt. I tillegg er det to typer frosting: én med blåskimmelost og én med rømme.
– med Sex & singelliv-topping
Konditoriet som er udødeliggjort i TV-serien finnes i virkeligheten, og det kan til tider være kø utafor.
– med vaniljekrem og epler
Egentlig er ikke dette muffins eller cupcakes i det hele tatt, men eplekake bakt i muffinsformer. Lise Finckenhagens topper med vaniljekrem.
– med sjokolade og rødbeter
En slags sjokoladefondant med rødbeter i. Ikke cupcakes i det hele tatt, men får være med i oversikten fordi den kan lages i ildfaste porsjonsformer – eller muffinsformer.
– med glutenfritt mel og ostekrem på toppen
Glutenfrie meltyper som mandelmel, bokhvetemel og soyamel gjør dette til en glutenfri muffin. I tillegg holder de seg lenge – så oppskriften er ikke bare attraktiv for allergikere.
– med rabarbra og rabarbra-icing
Rabarbra i deigen og rabarbrasirup i icingen gir disse en definitiv smak av sommer. Icingen flamberes lett til slutt.