NRK Meny
Normal

Feriematen du også kan lage hjemme

Savner du smaken av sommerferien? Ti greske oppskrifter kan kanskje gjøre tilbakekomsten litt lettere.

Tzatziki

For mange er Hellas moussaka, salat med feta og tzatziki. Yoghurt, agurk og hvitløk. Bruker du vanlig, norsk naturellyoghurt, bør den renne av.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Av de 750.000 nordmennene som bestilte en pakkereise i sommer, reiser nesten 300.000 av dem til Hellas, ifølge Aftenposten. Med andre ord har svært mange spist tzatziki, kjøtt på spyd og fetaost i sommerferien.

NRK Mat har derfor funnet fram ti råvarer, oppskrifter eller metoder som kan få sommerferien til å vare litt lenger.

1. Moussaka

Den greske «lasagnen» er noe av det første som dukker opp når temaet er gresk mat. Skal du gjøre det skikkelig, må du ha kanel – og lammekjøtt, men oksekjøtt kan også brukes.

2. ... og mer kjøttfarse

Hakka lam eller okse på grillspyd eller i kjøttboller. Denne oppskriften er med lam, som smakssettes med hvitløk, fennikelfrø, salvie og muskat.

3. Kjøtt på spyd

I Hellas kan det meste grilles. Souvlaki betyr egentlig bare marinert og krydra kjøtt som steikes på spyd, og kan være både svin, lam og okse.

4. Yoghurt

Her hjemme spiser vi oftest (den søte) yoghurten fra en liten boks. Den greske yoghurten opptrer langt oftere som saus eller dressing. (Obs! Bruker du vanlig, norsk naturellyoghurt til tzatziki, bør den renne av først).

5. Couscous!

Couscous er gryn som kommer fra durumhvete, og spises i både Sør-Europa og Midtøsten. Denne salaten passer perfekt som niste eller tilbehør til middag.

6. Tunge, søte saker

Nøtter, smør, sukker og honning. Foretrekker du kaka søt og mektig, er denne midt i blinken.

7. Kålruletter

Både i Hellas og nabolandene er kålruletter utbredt. I denne oppskriften består fyllet av lammefarse, ris og krydder.

8. Filodeig med diverse fyll

Filodeig er tynne ark som brukes til å pakke inn både grønnsaker, kjøtt og ost i utallige kombinasjoner. Rullene kan både friteres og ovnsstekes. Denne varianten med spinat og feta steikes i ovnen.

9. Gresk salat

Opp med hånda den som har vært i Hellas uten å få servert salat med tomater, agurk, løk, oliven og fetaost.

10. Kjøttgryter

Som her hjemme består mange av de greske rettene av kokt kjøtt; noen av dem er kokt svært lenge. I denne oppskriften er det kjøtt fra låret, så koketida er ikke riktig så lang som den hadde vært med et annet kjøttstykke.