Hopp til innhold

Ti oppskrifter som blir bedre med bacon

Til suppa, fisken, rundt grillmaten eller i salaten: Mange retter får en ekstra piff med litt sprøstekt bacon. Her er ti av dem.

Bacon

Salt, sprøtt og gyllent bacon kan heve mange retter. Her i sin reineste form.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Alt blir bedre med bacon, påstås det. Sjøl om det ikke akkurat kan bevises vitenskapelig, får det stå uimotsagt akkurat i denne sammenhengen. Til og med veganene har sin kjøttfrie variant – «facon», og det salte, eventuelt røykte sideflesket fra grisen har uendelige bruksområder, mener de fremste tilhengerne.

Her er ti oppskrifter hvor baconet kan få spille en viktig rolle. Og vi begynner med den kanksje minst sannsynlige.

1. Til dessert (!)

Eller var det baconsjokolade? Tilhengerne mener smakskombinasjonen er magisk, og det finnes sjokoladevarianter som har bacon som smakstilsetning.

2. På hamburgeren

Skal du ha ost og bacon? Hvis du alltid svarer ja, bør du prøve Trine Sandbergs oppskrifter på hamburgere, brød og tilbehør – alt fra bunnen, selvfølgelig.

3. I salaten

I salatbollen er jo alt annet så sunt, så hvorfor ikke unne seg litt bacon på toppen? I enkelte salater er baconet en må-ha. Lise Finckenhagen står bak denne klassiske oppskriften.

4. Til fisk

Torsk er hvitt og magert, og noe gyllent, salt og sprøtt gir både god smak og tar seg flott ut på tallerkenen.

5. Sammen med poteter

Poteter trekker til seg mye smak fra krydder og andre råvarer. Denne potetretten er pakka inn i bacon. Liker du smaken av bacon – prøv den.

6. På tapasbordet

Søtt og salt er uslåelig. Dadler med bacon er ofte å se på tapasbordet, men hva med å teste ut samme framgangsmåte med svisker?

7. Til frokost

Sjølsagt, sier du kanskje. Og egg og bacon redder søndagen for mange. Men om du er av typen som trives best med litt lettere frokostvarianter, og synes stekt egg OG stekt bacon er litt voldsomt, kan du prøve posjerte egg i stedet.

8. I suppe

Soppsuppe, blomkålsuppe, potetsuppe, jordskokksuppe: De lyse, kremete suppene serveres ofte med bacon på toppen. Denne lages på søtpoteter og kokosmelk, men baconet fungerer minst like bra!

9. Rundt grillmaten

Baconskiver på grillrist gjør seg dårlig, men det meste kan pakkes inn i bacon før det grilles. Fisk, pølser – og svinekjøtt – både ser flott ut og smaker dertil med sprøtt, gyllent bacon på utsida.

10. På pasta

En hverdagsrett kan bli litt festligere med noen baconbiter. Du trenger ikke mye for å få den gode smaken.

Lyst til å prøve vegansk bacon – «facon»? I oppskriften fra Richard Nystad får soppskiver baconsmak av røykaroma og næringsgjær.