Lite er som duften av søt gjærbakst. Men kardemommekapsler og hel kanel er noe annet enn ferdig malt krydder kjøpt i pose eller glass, mener Lise Finckenhagen. Her i en variant av kanelsnurrer.
1. Snurrer
OPPSKRIFT: Deilige snurrer med kanel og kardemomme
2. Grunnoppskrift på søt gjærbakst
Sør gjærbakst kan varieres på mange måter. Kari Støfringsdal lager gjerne både boller, skillingsboller og kringle når hun er i gang – alt av samme deig.
3. Boller med vaniljekrem
Noen kaller disse bollene for skolebrød, andre sier skoleboller. Uansett smaker de godt både med og uten melisglasur og kokosmasse.
4. Med blåbær og marsipan
Den lages som en rullekake, men dette er gjærdeig. På toppen drysses perlesukker og mandelflak.
5. En liten vri til fastelavn
Fastelavn trenger ikke være boller med vaniljekrem. Det blir fastelavn med sjokoladekrem også!
6. Festlig bollebrytekake
Et monkey bread er en kombinasjon av et brytebrød og vanlige kanelboller. Bollene blir ekstra saftige når de stekes på denne måten fordi de vokser inn i hverandre.
7. Kringle med rosiner og mandler
Trondheimsrose er en klassiker for mange. Her viser Ingrid Espelid Hovig hvordan hun lager den.
8. Boller fra «søta bror»
Svenskenes boller til feitetirsdag kalles semlor, men mange bakerier selger dem året rundt. Det er fyllet med marsipan som gjør dem annerledes enn norske fastelavnsboller.
9. Safran + boller
Lussekatter er typisk for desember. Da putter vi litt safran i deigen, lager en s-form og pynter med rosiner.
10. Populær krans
Klippekrans er perfekt å ha med på hytta eller på dugnad. Lise Finckenhagen har også forslag til god drikke til: Varm, krydret sjokolade.