NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Normal

Slik lager du god saus fra bunnen

Lærer du deg disse sausene, trenger du aldri mer bruke pose. Her er ti oppskrifter på hjemmelagd saus til kjøtt, fisk, fugl, pasta og pizza.

Ovnsbakt laks

Ovnsbakt laks med smørsaus fra Andreas Myhrvold. Denne sausen kalles også beurre blanc, og passer også til både torsk og makrell.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Hvit saus, brun saus, tomatsaus, sauser som begynner med smør og sauser som slutter med smør, og sauser som ikke har smør i det hele tatt. Matredaksjonen har funnet fram ti klassiske sauser som du bør kunne.

Felles for alle er at de med enkle justeringer – ta bort et krydder, tilsette et annet, eller bruke mer eller mindre væske, ofte kan bli til en annen saus. Det er metoden som er viktig.

Hollandés

Asparges og laks med hollandaise
Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Emulsjonssaus, altså en saus der fett fra smør eller olje bindes til væsken i sausen. Hollandés (skrives også hollandaise) kan serveres til fisk og/eller grønnsaker som artisjokk eller asparges. Bildet viser Lise Finckenhagen-komposisjonen asparges, laks og hollandés med ørretrogn og kjørvel.

Bearnés

Steinar og Gro lagar bearnaissaus frå grunnen av - det blir smakfullt!

Emulsjonssaus som aller oftest tar følge med et stykke rødt kjøtt, enten det er vilt eller okse, indrefilet eller entrecôte. En annen ofte brukt skrivemåte er bearnaise.

Tomatsaus til pizza eller pasta

Cheese pizza
Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

Brun saus

Video Andreas Myhrvold lager brun saus

Brukes til tradisjonelle, norske retter med rødt kjøtt, og selvfølgelig kjøttkaker i brun saus. Kan også smaksettes med pepper, og bli peppersaus.

Hvit saus

Video Andreas Myhrvold lager hvit saus

Brukes til fiskeboller. Tilsetter du ost, kan du bruke den som pastasaus. Bechamel er hvit saus-varianten som brukes i lasagne.

Smørsaus

Video Andreas Myhrvold lager smørsaus

Brukes som regel til fisk, og kalles beurre blanc på fint. På bildet øverst i artikkelen er smørsausen servert sammen med ovnsbakt laks.

Pepperrotsaus

Video Andreas Myhrvold lager pepperrotsaus

Kan brukes til både fisk og kjøtt – for eksempel kokt oksebryst.

Sennepssaus

Kokt laks med estragonsennepssaus
Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Sennepssaus serveres både varm og kald, og passer til alt fra svinekjøtt til sild på glass og kokt laks med dampede grønnsaker.

Rødvinssaus

Rødvinsaus
Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Brukes som oftest til rødt kjøtt, men passer også fint sammen med sprøstekt torsk og potetmos.

Fløtesaus

Fløtesaus
Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Har flere bruksområder, spesielt retter med kylling og kalkun. Prøv den til kalkunbryst og bakte søtpoteter.