1. Sausen som passer til alt: soyasmør
Få ingredienser og ingen kompliserte teknikker. Salt saus som kan serveres til det aller meste, mener Lise Finckenhagen.
- LES MER: Lise Finckenhagens sausetips
2. Sausen til kalkun (eller lam): fløtesaus
Hvitvin kokes inn til bare en tredel av væsken er igjen. Ha i kraft – gjerne fra langpannen hvor du steiker kalkun eller lammelår, og tilsett fløte til slutt.
- SE OGSÅ: Oppskrifter på kalkun og tilbehør
3. Sausen til rødt kjøtt (men også fisk, for den som tør prøve): rødvinssaus
Sjalottløk, rødvin, kraft og smør. Enkelt og velsmakende.
- LES OGSÅ: Vinterens torsk på 15 måter
4. Den selvskrevne sausen til biff: bearnéssaus
En skummel saus, mener mange – den skiller seg nemlig hvis den blir for varm. Men Inge Johnsen har råd. En en ekstra eggeplomme og kaldt vann kan redde den.
- SE OGSÅ: Helstekt biff med hjemmelaget bearnés og potetgull
- SE OGSÅ: Pepperbiff i fyldig konjakksaus
- SE OGSÅ: Elgbiff med tyttebærsmør
5. Sausen til laks: hollandés
- SE OGSÅ: Oppskrifter med laks
6. Sausen til all slags fisk: smørsaus
Den franske smørsausen beurre blanc er basert på hvitvin. Hvis du vil ha mer smak, kan du tilsette urter som gressløk, persille, kjørvel eller estragon – eller noe halt annet, som kapers eller ørretrogn.
7. Sausen til skalldyr: sursøt
Ingefær, hvitløk, chilisaus, ketsjup, soyasaus og aprikossyltetøy er blant ingrediensene i denne, som passer til både kongekrabbe og andre typer skalldyr som skal serveres varmt.
- SE OGSÅ: Oppskrifter med hummer
8. Sausen til ribbe og annet svinekjøtt: julesaus
Igjen spiller kraft fra det du steiker en viktig rolle. Ikke hell ut det som er i langpanne eller ildfast form – bruk det i sausen.
- SE OGSÅ: Langtidsstekt ribbe
9. Sausen til vilt: fløte- og rødvinssaus
Hvis du lager grytemat, steikes gjerne råvarene i panna først. I steikepanna blir det sittende mye god smak som du kan få med i sausen dersom du koker opp væske i den samme panna du har brukt til steikinga.
- LES OGSÅ: De beste oppskriftene med viltkjøtt
10. Sausen til den kjøttfrie middagen: kryddersaus
Smakfull saus helt uten animalske produkter. Løk, hvitløk og chili freses i olje. «Julekrydder» gir spennende smak, appelsinjuice sørger for syre og kokosfløte runder av.
- SE OGSÅ: Middag uten kjøtt og vegansk mat