Laster innhold, vennligst vent..

Ti gode sauser til nyttårsmiddagen

Enten du skal ha kalkun, svinesteik eller fisk på nyttårsaften: Saus må man ha! Her er ti oppskrifter til middagen på årets siste dag.

Asparges og laks med hollandaise

Hollandaise, eller hollandés, som er korrekt skrivemåte, er en saus som er flott og gul på grunn av eggeplommene i den. Sammen med rosa laks og grønn asparges pynter den virkelig opp tallerkenen.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

1. Sausen som passer til alt: soyasmør

Få ingredienser og ingen kompliserte teknikker. Salt saus som kan serveres til det aller meste, mener Lise Finckenhagen.

2. Sausen til kalkun (eller lam): fløtesaus

Hvitvin kokes inn til bare en tredel av væsken er igjen. Ha i kraft – gjerne fra langpannen hvor du steiker kalkun eller lammelår, og tilsett fløte til slutt.

3. Sausen til rødt kjøtt (men også fisk, for den som tør prøve): rødvinssaus

Sjalottløk, rødvin, kraft og smør. Enkelt og velsmakende.

4. Den selvskrevne sausen til biff: bearnéssaus

En skummel saus, mener mange – den skiller seg nemlig hvis den blir for varm. Men Inge Johnsen har råd. En en ekstra eggeplomme og kaldt vann kan redde den.

5. Sausen til laks: hollandés

6. Sausen til all slags fisk: smørsaus

Den franske smørsausen beurre blanc er basert på hvitvin. Hvis du vil ha mer smak, kan du tilsette urter som gressløk, persille, kjørvel eller estragon – eller noe halt annet, som kapers eller ørretrogn.

7. Sausen til skalldyr: sursøt

Ingefær, hvitløk, chilisaus, ketsjup, soyasaus og aprikossyltetøy er blant ingrediensene i denne, som passer til både kongekrabbe og andre typer skalldyr som skal serveres varmt.

8. Sausen til ribbe og annet svinekjøtt: julesaus

Igjen spiller kraft fra det du steiker en viktig rolle. Ikke hell ut det som er i langpanne eller ildfast form – bruk det i sausen.

9. Sausen til vilt: fløte- og rødvinssaus

Hvis du lager grytemat, steikes gjerne råvarene i panna først. I steikepanna blir det sittende mye god smak som du kan få med i sausen dersom du koker opp væske i den samme panna du har brukt til steikinga.

10. Sausen til den kjøttfrie middagen: kryddersaus

Smakfull saus helt uten animalske produkter. Løk, hvitløk og chili freses i olje. «Julekrydder» gir spennende smak, appelsinjuice sørger for syre og kokosfløte runder av.

Mer om saus: Oppskrifter på majones og aioli | «Sunne» sauser – uten fløte og smør