NRK Meny
Tartiflette

Tartiflette er en fransk potetgrateng med lokal ost, reblochon.

Foto: DR

Tartiflette

Tartiflette er en fransk ovnsrett fra Savoie-regionen. Server den med en enkel salat og resten av hvitvinen brukte i tartifletten. Her får du oppskriften fra Munter mat.

Slik gjør du

Skrell potetene og kok dem akkurat møre i saltet vann. La dem avkjøles og skjær dem i skiver og sett dem til side.

Skjær bacon i tykke skiver og så på tvers i mindre avlange biter. Stek baconbitene i en stort stekepanne til de begynner å bli gylne, ha i hakket løk. Ha i litt olje dersom baconet ikke har avgitt nok fett. La løken bli gyllen. Ha i potetene, tilsett rømme og hvitvin og smak til med salt og pepper. Kok opp og la det småputre i noen minutter.

Gni innsiden av en ildfast form med hvitløk og hell halvparten av potetblandingen i formen. Skjær skallet av osten og skjær den i skiver. Legg halvparten av osteskivene på toppen av potetblandingen. Ha så i et nytt lag poteter og til slutt resten av osten.

Sett fatet i en varm ovn i ca. 20 minutter til overflaten er gyllen brun og boblende. Serveres rykende varm.

Tips

Om Reblochon
(fra Wikipedia)
Reblochon er en ost fra Savoie i Frankrike. Den lages av kumelk, er lett presset og får et relativt kraftig skall der det utvikles et tynt lag hvitmugg. Smaken er mild med mye karakter, med innslag av hasselnøtt.

Reblochon er osten som benyttes når man lager tartiflette, den franske potetgratengen fra Savoieområdet.


Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR