Laster innhold, vennligst vent..
Tarte Tatin med sjalottløk

Løkpai laget på samme måte som tarte Tatin. Denne er laget med sjalottløk og bacon.

Foto: DR

Tarte Tatin med sjalottløk

Dette er en løkpai som er laget på samme måte som tarte Tatin. Den originale tarte Tatin er en dessertterte med epler. Men prinsippet med å steke terten opp ned kan også brukes med andre ingredienser. Løkpaien med sjalottløk kan serveres som en egen rett med salat til, eller som tilbehør til et stykke kjøtt.

Slik gjør du

  • Arbeidstid: 40 minutter
  • Hvile- og steketid: ca. 1 time og 20 minutter

Begynn med deigen. Bland mel, revet gruyère, salt og pepper. Smuldre det kalde smøret i blandingen. Når blandingen ligner smuler samles den raskt med egget. Den skal ikke eltes! La deigen hvile i kjøleskapet en times tid.

Sjalottløkene renses. Pass på at de blir så hele som mulig. Smelt smøret i en panne og ha i de hele løkene. Stek dem på svak varme til de begynner å få litt farge. Rist i pannen jevnlig. Ha i timian, legg lokk på pannen og stek på middels til svak varme til løkene begynner å bli møre. Fjern lokket og ha i baconterningene. La dem steke med til de har fått farge. De skal ikke bli sprø.

Fjern timiankvistene. Dryss over sukker og la det karamellisere. Hell på sherryeddik. La det koke sakte inn til det nærmest blir en sirup. La løkblandingen bli helt avkjølt.

Ha løkblandingen i en panne som har plass til alle løkene. Kjevle ut deigen i ca. 1/2 centimeter tykkelse. Det kan hende det er for mye deig, det avhenger av størrelsen på løkene. Eventuelle rester kan fryses ned og brukes en annen gang. Skjær deigen i en sirkel som passer til størrelsen på pannen. Legg deigsirkelen over løkene. Pakk deigen godt ned langs kanten. Sett den i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter. Vend den så ut på et fat eller en tallerken.

Terten kan enten brukes som tilbehør til en kjøttrett eller som en liten selvstendig rett med en grønn salat til.

Kilde: Brødrene Price i TV-serien Munter mat/DR