Epler og karamell i pannen

Karamell og epler surrer i pannen. Nå skal det legges et lokk av mørdeig over og så skal stekepannen inn i stekeovnen. Når den er ferdig stekt skal hele kaken snus på hodet så eplene kommer opp.

Foto: Fra TV-serien «Duften av nybakt»

Tarte Tatin

Tarte Tatin ble skapt ved et uhell, sier ryktene. Den ble laget første gang i 1889 på et fransk hotell. Den ble så signaturretten til hotellet.

Slik gjør du

Mørdeig
Ha mel, salt og smør i en matprosessor og kjør den en kort stund. Ha i rømmen. Hvis du heller bruker hendene, gni smøret inn i melet til det ligner grove brødsmuler. Ha i rømmen. Arbeid deigen med hendene. Pakk deigen i plastfolie og sett den i kjøleskapet i minst 30 minutter. Hvis du har dårlig tid kan deigen hvile 15 minutter i fryseren.

Forvarm ovnen til 200 ºC.

Eplene
Skrell eplene. Del dem fire. Fjern kjernene fra hver båt. Sett eplene til side. Ikke bry deg om at de blir brune. Hvis du legger dem i vann blir de for fuktige.

Fyllet til kaken lager du i en panne som etterpå skal inn i stekeovnen.

Ha sukker og vann i pannen på lavmiddels varme og rør til sukkeret løser seg. Øk varmen og kok til det begynner å karamellisere seg rundt kantene - ca. 5 minutter. Ikke rør mer når sukkeret har kommet på kok, ellers vil det krystallisere seg. Når sukkeret blir gyllent må du kanskje svinge pannen forsiktig for å jevne ut karamelliseringen.

Tilsett smøret og sving på pannen igjen for å blande det inn. Ta pannen av varmen. Legg eplebåtene i en sirkel rundt kanten og fortsett inn mot midten. Husk at terten blir snudd når den skal serveres. Eplene må dekke bunnen av formen fullstendig, kan hende du trenger et ekstra eple!

Sett pannen tilbake på middels varme og kok i 10 minutter til.

Kjevle ut deigen til en sirkel som er omtrent 2 cm større i diameter inn pannen. Ta pannen av varmen og legg deigen på toppen eplene. Bruk en skje eller gaffel til å brette rundt kanten. Pensle kaken med pisket egg og stikk noen hull i deigen, så dampen slipper ut.

Stekes i ovnen i 25 minutter eller til bakverket er gyllent og eplene kokt. Sjekk med en pinne.

La kaken stå i pannen bare noen minutter før du legger en tallerken over og snur pannen så kaken kommer ut. Vær rask. Bruk en tallerken med en liten kant så du fanger opp ekstra væske.

Server med pisket krem, is eller pisket krem med litt melis og kanel eller Calvados blandet i.

Tips

Tarte Tatin kan lages med annen frukt som pærer, ananas og fersken, eller som en smakfull rett med løk, sjalottløk eller tomater.

Kilde: Duften av nybakt / Orig. tittel: Rachel Allen: Bake!