NRK Meny
Havremarvkjeks

Havremarvkjeks serveres med brunost og syltetøy.

Foto: Øystein Westlie

Tante Gudruns havremarvkjeks

– Havrekjeksen til tante Gudrun var det verdt å vente på. Den er bakt med havremarv, sier Marit Røttingsnes Westlie. Havremarv er helkornet til havren, og er ikke like lett å få tak i alle steder. Men går du direkte til en baker, vil han som oftest kunne hjelpe deg.

Slik gjør du

Oppskriften er lånt fra Marit Røttingsnes Westlies blogg, frutimian.no.

Stekes 180 °C varmluft eller 200 °C over- og undervarme i 12–15 minutter.
Havremarven skal svelle i melken over natta.
Kle noen stekebrett med bakepapir.

Ha havremarven i en bolle. Slå melken over og la det stå i kjøleskapet natta over.

Dagen etter smuldrer du smøret i melet. Ha i resten av det tørre før du slår over havremarven og melken. Bland alt sammen godt. Det er mulig du må ha i litt mer hvetemel. Deigen skal være så fast at den ikke er helt klissete, men pass på at du ikke har i for mye mel. Det er bedre å bruke litt ekstra når du kjevler ut.

Dryss et lag med mel på bakebordet og hvelv over deigen. Del den opp i mindre emner. Hvor store er litt avhengig av hvor stor plass du har til utkjevling. Kjevle ut deigen til den er mellom 1 og 2 mm tykk. Pass på at du løfter opp leiven innimellom, for å forsikre deg at om den ikke sitter fast. Dryss litt mer mel på bordet hvis det er nødvendig.

Bruk et glass for å stikke ut kjeksen. Legg den over på stekebrettene.

Jeg synes det er best å steke kjeks med varmluft. Da kan du sette inn flere brett samtidig også. Bruker du over- og undervarme, setter du stekebrettet midt i ovnen. Følg med. Kjeksen er ferdig når den har blitt gyllen i fargen. Legg dem over på en bakerist og la dem ligge der til de er helt avkjølt. Oppbevares i en lufttett kakeboks.

Tips

Se også: Juleoppskrifter fra NRK Østfold

Kilde: Fru Timian / Marit Røttingsnes Westlie