Hopp til innhold

Tangzhong tar myk gjærbakst til nye høyder

Trendalarm! Den asiatiske bakemetoden tangzhong tar av på Instagram. Kanskje ikke så rart når den lover saftig gjærbakst som holder seg fersk i dagevis. Og det er enkelt.

Tangzhongboller

Marit Hegle har laget tangzhongboller med rosiner.

Foto: Marit Hegle

Konditor Elin Vatnar Nilsen bak bakebloggen krem.no har tatt trenden til Norge via sin blogg. Tangzhong bakemetoden som gir deg saftig og holdbar bakst ved å tilsette bakverket fuktighet. Hemmeligheten er å tilsette 75 prosent væske.

Elin Vatnar Nilsen

Elin Vatnar Nilsen har introdusert tangzhongbaking i Norge.

Foto: privat

Etter at Elin for kort tid siden la ut en oppskrift på tangzhongboller og tangzhongkanelboller, har mange hevet seg på trenden, det kommer tydelig fram på Instagram.

– Det høres ut som en trylleformel, men det funker. Bollene blir så myke og saftige, lover Elin.

Det er ikke vanskelig å lage tangzhong, og det er mulig å konvertere din egen bolleoppskrift til tangzhongmetoden. Alt du må gjøre er å lage en jevning av væske og mel som varmes til 65 grader.

– Ved å varme væsken til 65 grader får man stivelsen til å gelatinisere, som gjør at deigen tar til seg mer væske, sier Elin.

Elin understreker at hun på ingen måte er noen tangzhong ekspert, men hun har satt seg inn i grunnprinsippene.

Bakemetoden stammer fra Japan, men ordet tangzhong er kinesisk. Forvirrende? Årsaken er at en asiatisk kokk tok trenden med seg til Kina, og i Kina heter det tangzhong.

Startet på Instagram

For henne startet denne reisen med en kommentar på Instagram fra en følger, som lurte på om hun hadde prøvd tangzhong. Det hadde hun ikke gjort, men nysgjerrigheten var trigget.

– Det tok ikke lang tid før jeg var frelst. Jeg har aldri opplevd maken, sier hun.

Denne metoden passer ikke bare til boller, men all gjærbakst som man ønsker saftig og myk.

– Jeg har følgere som sender bilder av at de har brukt metoden til rundstykker og så videre. Jeg har også prøvd den på brytebrød, og det var magisk på den tredje dagen!

Hun synes det er overrakende at denne metoden ikke har slått an i Norge før nå, for i Asia har den nemlig vært populær i mange år.

Kan bli klissete

Det hender Elin får tilbakemeldinger om at deigen blir veldig klissete fra dem som prøver seg på metoden.

– Du må ha litt mer klissete deig for et luftig resultat, men eltes deigen lenge nok (mellom 15 og 20 minutter på lav hastighet) vil deigen absorbere fuktigheten og bli helt perfekt, forklarer hun.

Vi har utfordret Marit Hegle til å konvertere sin bolleoppskrift til tangzhongboller.

– Det fungerte veldig godt da jeg brukte kjøkkenmaskinen hjemme. Og bollene var fortsatt spiselige på dag tre, sier hun.

Marit Hegle

Marit Hegle har konvertert sin bolleoppskrift til tangzhong.

Foto: marit Hegle

Marit mener det er viktig å ikke tilsette bolledeigen mer mel, selv om det kan være fristende når deigen blir litt klissete.

– Tilsetter du mer mel blir det bare vanlige boller, så vær obs på det. Ta heller litt mel på hendene når du skal trille ut bollene, tipser hun.

Dette er bakst som passer perfekt til de anledningene hvor du må bake bollene i god tid i forkant. Men til andre anledninger er den vanlige bolleoppskriften god nok.

– Det blir litt vel klissete for barna, så når de skal være med å bake holder jeg meg til de vanlige bollene, sier hun.

Vil du lage saftige og luftige boller som holder lenge?

Her er Marit Hegles oppskrift på tangzhongboller.