NRK Meny

Tafelspitz

Adam og James Price lager en østerriksk nasjonalrett som består av kokt oksekjøtt, saus med gressløk og eplepepperrot.

Slik gjør du

Tafelspitz

Ha kjøttet, grønnsakene og krydderbuketten i en gryte. Hell på buljong til kjøttet er dekket. Sett på kok og skum av. La det koke på svak varme under lokk til det er helt mørt, 1 1/2 til 2 timer.

La kjøttet bli lunkent i kraften. Kraften hører ikke med til retten, men man kan ev. koke den inn til den smaker godt og kraftig og så posjere margstykker i den og servere den som forrett med litt ristet rugbrød og grovt salt.

Schnittlauchsauce/gressløksaus

Skjær av skorpene på to skiver franskbrød og legg skivene i bløt i 2 dl fløte. Ha brødet som har ligget i bløt i en blender sammen med eggeplommer og eddik. Tilsett litt olje av gangen mens blenderen går. Hvis det blir for tykt, kan man tilsette resten av fløten.

Smak til med salt, pepper og litt sukker. Klipp gressløken fint og rør den inn i sausen.

Eplepepperrot

Skrell eplene. Ta ut kjernehus og skjær dem i mindre stykker. Damp eplebitene i en gryte med litt vann i bunnen. Mos eplene og la dem avkjøles. Smak til med litt sukker hvis de er veldig sure, men det skal ikke bli søtt. Riv pepperroten og bland den i eplemosen.

Tips

I Munter mat serveres tafelspitz med rösti .

Kilde: James og Adam Price i tv-serien Munter mat (Spise med Price)/DR