Vi snakker mye om hvordan ribba skal være, men hva med poteten? Foto: Ragge Strand, OFG
Enten du spiser torsk eller pinnekjøtt, er det vanlig at poteten har en sentral plass blant tilbehøret. Hvilken potet som hører best til hvilken rett er det derimot ikke så mange av oss som tenker mye på.
Ribba, med alt sitt tilbehør, krever en stivelsesrik potet. Kerrs Pink er myk og er full av smak og er bra til juleribba. Denne poteten må kokes forsiktig slik at den ikke koker i stykker.
Serverer du kalkun med varm saus er det også vanlig å bruke Kerrs Pink. Ellers er det også blitt mer og mer vanlig å servere mandelpoteter eller Ringerikspoteter til kalkun.
Til lutefisk eller torsk bruker man Pimpernell. Denne kokes med skallet på og skrelles like før servering.
Rakefisk serveres tradisjonelt med nykokte dampede mandelpoteter, rødløk i tynne skiver og rømme.
Her følger en en oversikt over de vanligste potetsortene vi kjenner. Dette kan hjelpe deg å velge riktig til ditt måltid, enten det er jul eler sommer.
Potet kan også være kunst
Kerrs Pink
Melen, løs struktur og mild smak. Rund med lyserødt skall og hvit kjøttfarge. Bør kokes forsiktig. Velegnet til mos og lapskaus og nydelig som julepotet til ribba. Perfekt til baking av brød, flatbrød, lefse og lompe. Høst og vinterpotet.
Troll
Melen, middels fast struktur og kraftig smak. Fin form og enkel å skrelle. Bør kokes forsiktig med skallet på. Passer godt til bakepotet, i gryteretter og former. Svært god til bakst. Troll er en utmerket lagringspotet. Tidlig høstpotet.
Brage
Oval form med rødt skall og lys gul kjøttfarge. Svært god matkvalitet. Halvtidlig sort som kommer på ettersommeren.
Peik
Ovale høstpoteter med rødt skall og svak gul kjøttfarge. Meget god matpotet som ikke så lett blir misfarget. Lagringssterk og tørrstoffrik. Godt egnet til råskrelling.
Beate
Vår mest utbredte matpotet. Det er stort sett den du finner i løsvekt-bingen i butikken. Den er lite melen, har fast struktur og god smak. Brukes ofte til kokepotet fordi den ikke så lett koker i stykker. Passer godt som ingrediens i potetsalat, gryter og til gratinering. Høst og vinterpotet.
Pimpernel
Karakteristisk, kraftig og meget god smak. Melen og middels fast struktur. Sterk gul kjøttfarge. Bør kokes meget forsiktig for å unngå at den koker i stykker. Spesielt fint til bakst. En sen høst- og vinterpotet med meget gode lagringsegenskaper.
Ringerikspotet
Meget melen og svært god matkvalitet. Lett å koke og vanskelig å skrelle på grunn av dype ”porer” og knudrete form. En selvfølge til lutefisken og andre spesialiteter, særlig fisk.
Laila
Middels melen, relativt fast i strukturen. God matkvalitet tidlig på høsten. Dette er store poteter som egner seg godt til ovnsbaking. God til gryteretter, supper, og lignende Lite egnet til bakst. Kommer etter tidligpotetene, vanligvis sent på sommeren.
Mandelpotet
Avlang i formen og med gult kjøtt. Melen, fast struktur med en smakskvalitet som har gjort den til delikatessepotet nummer én. Kort koketid. Må kokes veldig forsiktig. Velegnet til bakst. Halvsen potet.