Det skal være søtt og syrlig

I 2013 var det to kaker med syrlig smak som slo best an hos brukerne av nrk.no/mat. Her får du oppskriftene som var de mest populære i året som gikk.

Sitronterte à la Marco Pierre White

Nr. 1: Det er Niklas Ekstedt som har gitt oss oppskriften på Sitronterte à la Marco Pierre White.

Foto: Eva Rados / SVT

Det er tusenvis av oppskrifter på nrk.no/mat. Det handler om julemat, festmat, hverdagsmat, kjøtt, fisk, frukt og grønt. Men det vårt publikum liker aller best er kaker med syrlig smak.

Sitronterten fikk flest klikk

Sitronterte etter oppskrift fra den engelske stjernekokken Marco Pierre White er den som fikk flest treff i 2013. Det var Niklas Ekstedt som viste den til oss i TV-serien Niklas' mat.

Oppskrift: Sitronterte à la Marco Pierre White

Ribbe med frikadeller

Nr. 2: Ribbe med frikadeller, surkål, rødkål og brun saus fra kokkene i Kvelden før kvelden, Bent Stiansen og Øyvind Bøe Dalelv.

Foto: NRK
Ostekake med lime og bringebær

Nr. 3: Ostekake med lime og bringebær fra Lise Finckenhagen.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK
Fløtekarameller med smør og vanilje

Nr. 4: Fløtekarameller med smør og vanilje fra Lise Finckenhagen.

Foto: Tone Rieber-Mohn
Engledessert

Nr. 5: Engledessert fra Bodil Nordjore

Foto: Mona Gundersen
Vårruller

Nr. 6: Vårruller, oppskrift med video fra Gastronomisk Institutt.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK
Hvit sjokoladesufflé med pasjonsfrukt

Nr. 7: Hvit sjokoladesufflé med pasjonsfrukt fra Niklas Ekstedt.

Foto: Eva Rados / SVT
Fredagstaco

Nr. 8: Fredagstaco fra Lise von Krogh.

Foto: Jens Blom / NRK
Lammeskank

Nr. 9: Nydelige lammeskanker fra Lise Finckenhagen.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK
Mørk sjokoladekrem med nøttesmuler og kaffekrem

Nr. 10: Mørk sjokoladekrem med nøttesmuler og kaffekrem fra Lise Finckenhagen.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Men så er det at julematen sniker seg inn før den neste syrlige kaken. Oppskriften på ribbe fra Kvelden før kvelden kom på andre plass som den nest mest leste oppskriften fra nrk.no/mat. Det er kanskje ikke så rart når 1,4 millioner så på programmet lille julaften der mesterkokkene Bent Stiansen og Øyvind Bøe Dalelv disket opp med den tradisjonelle julematen.

Oppskrift: Ribbe med frikadeller, surkål, rødkål og brun saus

Lise leverer hele tiden

Som nummer tre kom Lise Finckenhagens ostekake med lime og bringebær. Den var på fjerdeplass i 2012. Lise Finckenhagen har levert flotte oppskrifter til radiolyttere i mange år. Først i Nitimen, så i Jacobsen på lørdag. Hun ble med Hans-Petter Jacobsen til den nye radiokanalen NRK P1+ og har med seg lekker mat og fine oppskrifter vanligvis på torsdager. Og som regel hører du henne i reprisen av «Jacobsen» på NRK P1 lørdags ettermiddag. Lise Finckenhagen har fire oppskrifter inne på topp-ti-listen for 2013.

Oppskrift: Ostekake med lime og bringebær

Hjemmelagde karameller er populære når julegodtene skal lages. Lise Finckenhagens fløtekarameller med smør og vanilje er den fjerde mest brukte oppskriften fra nrk.no/mat i 2013.

Oppskrift: Fløtekarameller med smør og vanilje

Vinneren i fjor

Bodil Nordjores engledessert var vinneren i 2012. I år kom den på en god femteplass.

Oppskrift: Engledessert

En gjenganger på ti-på-topplisten er vårrullene som Andreas Myhrvold viser hvordan han lager. Oppskriften kommer med video, og du får troen på at dette er noe du også kan klare.

Oppskrift: Vårruller

Utfordringer i matveien

Niklas Ekstedt kom inn på sjuendeplass med hvit sjokoladesufflé med pasjonsfrukt. Det er en utfordrende og deilig dessert som lages i porsjonsformer.

Oppskrift: Hvit sjokoladesufflé med pasjonsfrukt

Først litt sunt og så mer søtt

I januar er vi ekstra oppmerksomme på hva vi putter i munnen. Etter feiring med mye god mat i jule- og nyttårshelgen kommer behovet for sunn mat. Ernæringsfysiolog Lise von Krogh har oppskrift på en sunnere utgave av fredagstaco. I 2013 kom den inn som nummer åtte på ti-på-topp-listen.

Oppskrift: Fredagstaco

Vi er akkurat ferdige med julen. Neste høytid er påske. Da er det lam som gjelder. I 2013 var det Lise Finckenhagens lammeskanker som ble påskeslageren.

Oppskrift: Nydelige lammeskanker

Dessert i porsjonsglass gjør seg godt på bordet. Lise Finckenhagens mørke sjokoladekrem med nøttesmuler og kaffekrem lages i små syltetøyglass med lokk. Oppskriften er til 6-8 porsjoner, men den er mektig, så du klarer kanskje å drøye den til ti. Oppskriften ble nummer ti av årets mest populære oppskrifter.

Oppskrift: Mørk sjokoladekrem med nøttesmuler og kaffekrem