Syrlig solskinnsterte

Et tynt lag med sukker karamelliseres enten med en crème brûlée-brenner eller et øyeblikk under grillen i stekeovnen. Lise Finckenhagen serverer sitronterten med friske jordbær. Hun har også smurt et tynt lag smeltet mørk sjokolade over mørdeigsbunnen før fyllet ble hellet på.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Syrlig solskinnsterte

Lise Finckenhagens søte fristelser er noe helt for seg selv. Her får du oppskriften på terte med frisk smak av sitron.

Slik gjør du

Kjør alle ingrediensene til mørdeigen raskt sammen i en hurtigmikser. Arbeid deigen minst mulig. Pakk mørdeigen godt inn i plastfilm og la den ligge i kjøleskapet i minst en time.

Kjevl ut og kle en terteform (22-27 cm i diameter) med deigen. Prikk bunnen lett med en gaffel, dekk med bakepapir og fyll på med tørkede erter/bønner.

Forstek bunnen ved 170 °C i 15–20 minutter. Løft ut ertene når det gjenstår noen minutter av steketiden. (Bunnen må være stekt over det hele, eventuelle sprekker kan tettes med litt mørdeig som ble til overs.)

Visp alle ingrediensene til fyllet godt sammen og hell blandingen over i den stekte tertebunnen. Det er lurt å la tertebunnen stå halvveis inne i ovnen på et stekebrett når du heller i fyllet, skyv stekebrettet forsiktig på plass. Stek terten ved 120 °C i ca. 40 minutter, eller til fyllet har "satt" seg. Avkjøl.

Dryss hele overflaten med et tynt og jevnt lag med sukker. Glaser med en skibrenner eller under grill i ovn.

Sitronterten serveres gjerne med friske bær.

Tips

  • Bruk gode økologiske sitroner. «Vanlige» sitroner må vaskes nøye i varmt vann når du skal bruke skallet.
  • Hvis du vil, kan du pensle den stekte tertebunnen med 50 g smeltet mørk sjokolade før du heller i fyllet.
  • Mørdeigen kan lages uten de finmalte mandlene.

Kilde: Lise Finckenhagen i Nitimen