Forarbeide
Dypp rene glass i kokende vann. Sett dem på bakebrett eller langpanne og bak dem i ovn på 100 grader i 10 minutter.
Løs opp 2 st atamon (fås kjøpt i dagligvarebutikker) i 2 dl kokende vann.
Dypp ringene i kokende vann og oppbevar dem i atamonblandingen.
Hermetiserte gule plommer
½ l vann
270 g sukker
7 store gule plommer
1 glass på 0.75 l
Kok opp vann og tilsett sukker. Rør sukkeret godt ut i vannet. Legg i plommene og la de trekke 6-7 minutt på 80-90 grader. Legg plommene over på glass og etterfyll med den kokende sukkerlaken. Sett på lokk og snu glasset på hodet for å sjekke om det er tett.
Hermetiserte røde plommer
7 røde plommer
1 l vann
500 g sukker
1 glass på 0.75 l
Kok sukkerlake av vann og sukker. Legg plommer på glass og fyll på sukkerlaken. Sett på lokk og ring og skru ringen lett til. Legg et klede i en kjele, sett i glasset og fyll opp med vann. Kok opp og la de trekke ca. 20 minutter.
Løft opp glasset, skru til ringen og snu glasset for å sjekke om det er tett.
Karamellpærer
170 g sukker
2 ss vann
4 pærer
½ l vann
½ vaniljestang
Smelt sukker med 2 ss vann og la det koke til sukkeret er brunt. Skrell og del pærene i båter og ta ut kjernehusene. Stek pærene i karamellen til de er gylne. Tilsett vann og vaniljestang og kok til pærene er møre. Løft dem over på glass og etterfyll med sukkerlake. Sett på lokk og snu glasset på hodet.
Bringebærsyltetøy
500 g bringebær
200 g sukker
2½ ts syltepulver
Kok opp bringebær i en kjele. Tilsett sukker og syltepulver og rør godt ut. Hell syltetøyet over på glass og snu glasset på hodet for å sjekke at det er tett.
Ripsgelé
500 g rips
2 ss vann
ca. 150 g sukker
Kok opp rips og tilsett vann. Kok til det safter seg (ca. 2 minutter). Sil av bærene og la de renne godt av . Mål opp hvor mye væske du har (ca. 1½ dl) og tilsett 100 g sukker pr. dl væske. Kok opp under omrøring til alt sukkeret er smeltet. Skum av evt. skum og fyll på rene glass.
Blåbærsyltetøy
400 g blåbær
100 g rips
2 kanelstenger
140 g sukker
2½ ts syltepulver
Kok opp blåbær og rips og la de koke til de safter seg.
Tilsett kanelstenger, sukker og syltepulver. Kok opp under omrøring og hell over på rent glass. Snu glasset opp ned for å sjekke at det er tett.