Sylte på grisehode og skank

Sylte med smak av fennikel og rosmarin.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Sylte på grisehode og skank

Det er viktig å ta vare på gamle tradisjoner. En sånn tradisjon er sylten. Her bruker man flere deler av grisen, og lager noe godt av dem.

Slik gjør du

Legg svineskank, svinebog og svor i en stor kasserolle. Dekk med vann, og tilsett grønnsaker og salt. La det syde under lokk i en til to timer, til kjøttet og svoren er mør. Skum av mens det koker.

Legg et håndkle eller en gasduk i vann. Vri vannet godt ut av håndkleet/gasduken. Dette gjøres for at ikke svoren skal feste seg i håndkleet/duken.

Legg håndkleet i en skål med rund bunn. Legg svoren i skålen, langs bunnen og oppover sidene. Legg lagvis svor, kjøtt, krydder og bløtlagt gelatin. Fyll opp og legg et lag svor på toppen. Knytt håndkleet til en ball.

Legg en tallerken i bunnen av kasserollen. Bruk kraften fra kokingen av kjøttet. Legg den innpakkede sylten på tallerkenen. La det koke veldig forsiktig i 15-20 minutter. Løft ut sylten og legg den i press i kjøleskapet over natten. Sylten ligger fortsatt i håndkleet.

Pakk ut sylten og skjær den i fine skiver. Serveres med god sennep og julebrød.

Tips

Server gjerne sylten sammen med Paul Svenssons julebrød med aprikoser.

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE