Camilla Plum

Camilla Plum praktiserer streng hygiene når hun lager sylte på grisehode og -skanker. Det er viktig at det ferdig kokte kjøttet ikke kommer i kontakt med andre matvarer.

Foto: Fra tv-serien Camilla Plum - Mat som holder/DR / DR

Sylte på grisehode

Å lage sin egen sylte kan være en grisete affære. Men hvis du er nøye, får pålegget lang holdbarhet, og det smaker nydelig til jul. Dette er den danske varianten av hodesylte.

Slik gjør du

Oppskriften holder til to mellomstore former.

Ha kjøttet i en kjele, og dekk med vann. Kok opp, skum av og skru ned varmen. Ha i resten av ingrediensene, og la det hele koke til kjøttet faller av beina.

Sil av krafta, og kok den inn til den er meget kraftig. Sil krafta gjennom et klede. Det meste av fettet i krafta skal ut.

I mellomtida plukker du kjøtt og fett av beina. Kun kjøttet, og litt av fettet, skal i sylten.

Fordel kjøttet i to (eller tre, hvis det blir mye) former. Legg gelatinen i bløt i kaldt vann, og løs den opp i 1,5 liter av den varme krafta. Hell kraft over kjøttet i formene, og ha til slutt over et lag med fett slik at det danner et tett lokk over kjøttet. Sett formene i kjøleskapet, og dekk sylten med tett plastfolie når den er kald.

Resten av krafta tar du vare på. Den er nydelig i suppe, eller til å koke for eksempel bønner i.

Tips

Du kan sjøl justere hvor feit eller mager du vil at sylten skal være. Vil du ha den mager, kaster du det meste av fettet, og motsatt hvis du vil ha den feit.

Det er klokt å bruke engangshansker når du renser kjøttet. Ferdig kokt kjøtt må ikke komme i kontakt med andre matvarer. Bakterier kan smitte over slik at sylten ikke blir så holdbar som du ønsker.

En skal være nøye med hygienen når en lager sylte. Etter at du er ferdig, bør alt vaskes grundig med såpe. Skjærefjølene skures med salt før du har dem i kokende vann.

Fettet som blir til overs kan kjøres i kjøttkvern, og smeltes sammen med krydderfett med løk, eplebiter og timian.