NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Sylte

Sylte serveres ofte med sennep og rødbeter.

Foto: Fra TV-serien Munter mat i Elk Horn / DR

Sylte

Lag din egen smakfulle sylte. Dette er klassisk pålegg av svinekjøtt, som serveres med rugbrød, rødbeter og sennep.

Slik gjør du

Oppskriften blir en stor porsjon, du kan gjerne lage den mindre.

Spekket kokes i to liter vann på svak varme og under lokk i to timer sammen med 10–15 laurbærblader og 2–3 desiliter god eddik.

Etterpå siles kraften av og tas vare på. Spekket kastes. Kjøttet skjæres i terninger og kokes i kraften i cirka 1,5 time til alt er helt mørt.

Ta kjøttet over i en bolle og krydre med 40–50 gram salt og 5 gram pepper. Legg kjøttet i passende former, for eksempel aluminiumsformer som bare skal fylles 2/3 opp.

Den lett avkjølte kraften smakes til med eventuelt litt mer eddik, salt og pepper. Tilsett 3–4 ark gelatin for sikkerhets skyld. Kraften bør stivne av seg selv, mer det er kjedelig om den ikke gjør det. Med litt gelatin er man på den sikre siden.

Hell kraften over kjøttet og rør litt rundt i formene. Sett syltene kjølig et døgns tid.

Server sylte med godt rugbrød, syltede rødbeter og sterk sennep.

Tips

I oppskriften brukes dansk lagereddik, som er en 5 % eddik.

OBS: Hvis man fryser sylte risikerer man at den blir litt kornete når den tiner. Det hjelper å varme den forsiktig opp og så avkjøle den igjen i kjøleskapet.

Kilde: James Price i TV-seriene Jul med Price og Blomsterberg og Munter mat i Elk Horn/DR