NRK Meny
Sylta tomater på glass

Camilla Plum lager hermetiserte tomater med hvitløk og basilikum. Vil du tilsette noe annet, er det fritt fram, mener hun.

Foto: Fra tv-serien Camilla Plum: Mat som holder / DR

Sylta tomater (tomatsaus)

Tomater kan bevares lenge hvis du hermetiserer dem direkte i glasset. Blant annet passer de godt som pastasaus.

Slik gjør du

Hvis tomatene er store, bør du dele dem i to. Mindre tomater puttes rett i glasset.

Press tomatene godt sammen, og stapp hvitløkfedd og basilikumblader ned langs sidene. Dryss over salt, og fordel olivenolje i glassene.

Hvis du bruker vanlige syltetøyglass, skrur du lokkene bare nesten på. Hvis du bruker skikkelige sylteglass med gummipakning, skal lokkene skrus igjen. Dampen vil sannsynligvis sive ut gjennom gummipakningen (men følg med, glassene kan eksplodere dersom dampen ikke slipper ut).

Sett glassene i ovnen på 110 grader, og la dem stå til innholdet har falt sammen, og ligner kokte tomater. Det skal boble i glassene.

Ta glassene ut, og skru lokkene stramt på mens de er varme (bruk grytelapper). Sett dem tilbake i den avskrudde ovnen, og la dem kjøle seg ned. Hvis du har brukt sylteglass med gummipakning, kan du bare skru av ovnen og la dem stå til de er kalde.

Tips

De sylta tomatene er nydelige som pastasaus. Hvis du vil variere, kan du bruke epleeddik, frisk oregano, frisk estragon eller litt kapers i glassene med tomater.

Kilde: Camilla Plum i tv-serien Mat som holder/DR