NRK Meny
Plommer

Alle typer plommer kan brukes. Lar du steinene være i, blir det med tida en mandelsmak på de hermetiserte plommene, ifølge Camilla Plum.

Foto: Fra tv-serien Camilla Plum: Mat som holder / DR

Sylta plommer på glass

Hvis du hermetiserer plommene fra hagen, kan du få frukten til å vare hele vinteren.

Slik gjør du

Alle typer plommer kan hermetiseres. Ha gjerne med steinen, for den gir en fin mandelsmak. Sammen med plommene kan du bruke vanilje, chili, lakrisrot, stjerneanis, sitronskall eller kanelstenger.

Plommene legges i syltetøyglass, og så fyller du (avkjølt) sukkerlake i glasset slik at det dekker plommene. Ha krydder i glassene til slutt.

Hvis du bruker vanlige syltetøyglass, skrur du lokkene bare nesten på. Hvis du bruker skikkelige sylteglass med gummipakning, skal lokkene skrus igjen. Dampen vil sannsynligvis sive ut gjennom gummipakningen (men følg med, glassene kan eksplodere dersom dampen ikke slipper ut).

Sett glassene i ovnen på 110 grader, og la dem stå til innholdet har falt sammen, og ser kokt ut. Det skal boble i glassene.

Ta glassene ut, og skru lokkene stramt på mens de er varme (bruk grytelapper). Sett dem tilbake i den avskrudde ovnen, og la dem kjøle seg ned. Hvis du har brukt sylteglass med gummipakning, kan du bare skru av ovnen og la dem stå til de er kalde.

Tips

Du kan følge samme framgangsmåte med fikener. Da skal det være mindre sukker i sukkerlaken – 450 gram sukker per liter vann. Du bør også ha i skall og saft fra en sitron per liter sukkerlake.

Kilde: Camilla Plum i tv-serien Mat som holder/DR