Svenske kjøttboller i fløtesaus

Kjøttboller med fløtesaus, potetmos, syltet agurk og tyttebærsyltetøy.

Foto: Adam Liaw i TV-serien Skandinavisk mat (Destination Flavour Scandinavia) / SBS

Svenske kjøttboller i fløtesaus

Adam Liaw har et par gode tips i oppskriften på svenske kjøttboller. Damp kjøttbollene i stekeovnen før du steker dem på pannen. Bruk smør å steke i. Ha på sausen rett før de skal serveres. Dette blir en perfekt svensk middag med potetmos, syltet agurk og tyttebærsyltetøy.

Slik gjør du

Syltet agurk

Ha alle ingrediensene i en plastpose med lynlås. Lukk posen, samtidig som du presser ut så mye luft som mulig. Masser posen for å blande ingrediensene. Legg posen i kjøleskapet under press i minst en time.

Kjøttboller

Sett ovnen på 200 grader.

Legg brødsmulene i en stor bolle, hell to eller tre spiseskjeer fløte over. La brødsmulene stå og trekke i noen minutter. Tilsett svine- og oksekjøttdeig, raspet løk, muskat, salt og pepper og rør sammen. Ha vann på fingrene når du former kjøttbollene. De skal være på størrelse med bordtennisballer. Sett bollene i en langpanne med bakepapir. Ha litt vann i bunnen av langpannen, og sett den i ovnen i 10-15 minutter. Kjøttbollene skal være akkurat gjennomstekt.

Smelt halvparten av smøret i en stor, dyp stekepanne over middels varme. Stek kjøttbollene. Rist pannen jevnlig tre til fem minutter, eller til kjøttbollene er karamellisert og smøret er brunt. Ta kjøttbollene av pannen, sett dem til side og hold dem varme. Ikke vask pannen.

Fløtesaus

Ha pannen på middels varme, tilsett resten av smøret og dryss over melet. Rør i to til tre minutter. Tilsett kraft og kok opp mens du skraper i bunnen av pannen. La det småkoke i to minutter. Rør inn resten av fløten. Smak til med salt. La sausen småkoke til passe tykkelse.

Potetmos

Ha poteter og salt i en stor gryte. Fyll på med vann til potetene er dekket. Sett potetene på kok på høy varme. Skru ned varmen til medium styrke, og kok i 12-15 minutter, til potetene er kokt. Hell av vannet og sett gryten tilbake på platen på veldig lav varme i ett minutt. Skru av varmen og la potetene stå og dampe av seg i fem minutter.

Mos potetene godt. Tilsett smør, rør om og ha i litt og litt melk til passe konsistens. Ha i salt. Sett gryten til side og hold den varm.

Servering

Legg kjøttbollene ut på tallerkenene, hell over sausen og server med potetmos, syltet agurk og tyttebærsyltetøy.

Tips

Alternativer til tyttebærsyltetøy kan være ripsgelé, tranebærsaus eller fikenpasta.

Kilde: Adam Liaw i TV-serien Skandinavisk mat (Destination Flavour Scandinavia)